
U zlatiborskom selu Mačkat do 4. februara možete da probate najbolji pršut u Srbiji. Na 18. "Pršutijadi" učestvuje 20 izlagača tradicionalnih zlatiborskih suvomesnatih proizvoda, a stručni žiri je dodelio nagrade najboljima.
Najbolji goveđi pršut pravi Aleksandar Radojičić, a svinjski Radomir Šopalović.
"Tajna kvalitetne pršute je u poštovanju celog procesa od kvalitetnog mesa, preko soljenja i sušenja", kaže nagrađeni Radojičić.
Suvo meso iz ovih krajeva nadaleko je proslavilo ovo selo. Posebne tajne, kaže učesnica Jovana Stojanović nema.
"Bez dobrog mesa nema ni dobre pršute. Proces se sastoji od soljenja, zatim se meso diže u sušaru i dimi tri nedelje.Tako su pršutu pravili naši pradedovi, a i mi danas", kaže Stojanovićeva.
Marko Stojanović ove godine na Pršutijadi ima po oceni žirija najbolju slaninu, Aleksandar Čeliković je dobio zlatnu medalju u kategoriji domaća kobasica, a Nikola Brković za ovčju stelju.
Otvarajući manifestaciju zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić istakao je da je ona značajna za očuvanje i unapređenje tradicije pravljenja zlatiborskih suvomesnatih proizvoda.
Sajam u Mačkatu svake godine poseti oko 10.000 gostiju.
A cene?
Goveđi pršut košta 1.700 dinara po kilogramu, svinjski od 1.200, slanina je od 400 do 1.000, kobasice su 800 dinara kilogram.