U zlatiborskom selu Mačkat do 4. februara možete da probate najbolji pršut u Srbiji. Na 18. "Pršutijadi" učestvuje 20 izlagača tradicionalnih zlatiborskih suvomesnatih proizvoda, a stručni žiri je dodelio nagrade najboljima. 

Najbolji goveđi pršut pravi Aleksandar Radojičić, a svinjski Radomir Šopalović.

"Tajna kvalitetne pršute je u poštovanju celog procesa od kvalitetnog mesa, preko soljenja i sušenja", kaže nagrađeni Radojičić.

Suvo meso iz ovih krajeva nadaleko je proslavilo ovo selo. Posebne tajne, kaže učesnica Jovana Stojanović nema.

Pročitajte: Šta će pršut u Evropskom parlamentu

"Bez dobrog mesa nema ni dobre pršute. Proces se sastoji od soljenja, zatim se meso diže u sušaru i dimi tri nedelje.Tako su pršutu pravili naši pradedovi, a i mi danas", kaže Stojanovićeva.

Marko Stojanović ove godine na Pršutijadi ima po oceni žirija najbolju slaninu, Aleksandar Čeliković je dobio zlatnu medalju u kategoriji domaća kobasica, a Nikola Brković za ovčju stelju.

Otvarajući manifestaciju zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić istakao je da je ona značajna za očuvanje i unapređenje tradicije pravljenja zlatiborskih suvomesnatih proizvoda.

Pročitajte: Voće koje je masno kao pršut!

Sajam u Mačkatu svake godine poseti oko 10.000 gostiju.

A cene?

Goveđi pršut košta 1.700 dinara po kilogramu, svinjski od 1.200, slanina je od 400 do 1.000, kobasice su 800 dinara kilogram.