U snežnoj šumi okruženoj smrekama i jelama se nalazi toliko snega da on pada stalno na zemlju, a uprkos snežnim padavinama staza koja prolazi kroz magičnu šumu je perfektno očišćena, piše britanski list u reportaži o srpskom skijaškom centru.

U tekstu se navodi da je Kopaonik, srpski najveći skijaški centar idelan za početnike i one sa srednjim znanjem skijanja, a oni koji ne skijaju mogu da uživaju u netaknutom snegu sa obe stane skijaških staza.

Autor teksta Sem Heded piše da je pri dnu staze naišao na drvenu kućicu u kojoj se okretalo prase na ražnju, gde su gosti bili znatiželjni da saznaju kako je stigao na Kopaonik.

Naime, kako kaže Heded, nijedna britanska kompanija ne radi turističke aranžmane za Kopaonik, pa britanski skijaš izaziva radoznalost.

Uskoro, kako kaže, pio je rakiju sa svojim novim prijateljima.

MONDO/Miloš Marković Kopaonik

On podseća da je Kopanik oštećen u NATO bombardovanju 1999, ali da je sada popularna skijaška destinacija za Srbe.

Navodi se i da je Kopaonik popularan i kao letnja destinacija, ali se podseća i da je na toj planini poznati teniser Novak Đoković udario svoju prvu tenisku loptu.

Opisujući Kopaonik, autor piše da je najviši Pančićev vrh na 2.017 metara, u čijoj blizini se nalazi bela futuristička kupola, koja je ranije bila vojna radarska stanica.

On navodi i da je zimski odmor na Kopaoniku znatno jevtiniji nego na Alpima, i da nedeljni ski pas uz iznajmljivanje skija košta 170 funti, gotovo polovinu nego u Val dizeru.

Iako je manje izazovan za naprednije skijaše, 24 žičare i 55 kilometara staza su kvalietetni i nisu prenatrpani.

To je mesto gde početnici i oni sa srednjim znanjem mogu dosta da napreduju.

Sam centar je mali, ali je udoban, uglavnom sa skijaškim gostionicama i hotelima.

Pojedine zgrade imaju lepe, drvene krovove dizajnirane da imitiraju četinare koji ih okružuju.

Sem Heded piše da je odseo u nedavno renovinarom hotelu Anđela, koji je ukrašen mirnim zemljanim tonovima i ima prelep pogled na šumu.

Za one koji imaju manji budžet postoje apartmani sa cenom od 22 funte za noćenje i hosteli sa 15 evra za polupansion uključujući transport do padina.

Nakon dana provedenog u planinama, piše Heded, odlazio bih da popijem grejano vino, pojedem kukuruz ili kobasicu iz drvenih kioska.

Centar ima i nekoliko tradicionalnih restorana, na čijim menijima se uglavnom nalaze riba, meso i roštilj.
Nakon skijanja uveče u noćnim barovima se pušta tehno muzika i ima puno zabave.

Kopaonik je poznat kao "Sunčana planina" sa prosečno 200 sunčanih dana godišnje, napominje se u reportaži.

Kopanik, kako ocenjuje autor teksta, neće privući svakoga, vegani i vegetarijanci će više voleti mesto sa većim izborom na meniju za njih, ali za početnike i one sa srednjim znanjem skijanja, prelepi šumski ambijent je interesantna alternativa koju je teško pobiti cenom. 

Skijaši, jeste li spremni?