Od 249 hotela koji su registrovani u Srbiji, čak 70 odsto ima samo dve i tri zvezdice, oko 17 odsto je sa četiri zvezdice, dok samo osam hotela ima pet zvezdica.
Državni sekretar za turizam u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković izjavio je na otvaranju Međunarodnog foruma menadžera hotela i hotelskih domaćinstava u Privrednoj komori Srbije, koji traje dva dana i okuplja domaće i strane privrednike iz oblasti hotelijerstva, da se kvalitet usluga podiže na viši nivo otvaranjem novih hotela.
On je istakao da su u Srbiji u poslednje tri godine otvorena 54 nova hotela, koji u proseku imaju tri, četiri, ili pet zvezdica i da svi oni unose elemente novih tehnologija.
"Uvode i ekološki odmerene tehnologije koje omogućavaju uštede energije za grejanje, za osvetljavanje, prečišćavanje otpadnih voda i ulja iz kuhinje, što je posebno važno", naglasio je Petković.
On je dodao da se kod nas razvijaju okolne servisne službe koje prihvataju ulje iz friteza i recikliraju ga, umesto da se, kao što je do sada rađeno, ono izliva u prirodu i pravi nepopravljive štete po okolinu, uveravajući da i stari hoteli imaju veliku šansu da bez velikih ulaganja prate korak sa savremenim tehnologijama i unaprede poslovanje.
Potpredsednik PKS Stojan Jevtić kazao je da Srbija mora poboljšati smeštajnu ponudu, izgraditi neophodnu turističku infrastrukturu i objekte po standardima savremenog tržišta, što bi poboljšalo domaći turistički promet.
On je istakao da Srbija, sa 249 hotela koji pretežno imaju dve ili tri zvezdice, ima nezadovoljavajuću smeštajnu ponudu.
On je kazao da su "Zeleni hoteli - temelj održivog razvoja hotelske industrije", što je i tema ovogodišnjeg Foruma, od najvećeg značaja za budućnost hotelske industrije, pošto se primenom ekoloških standarda čuva zdravlje svakog gosta hotela i zaposlenog u hotelskoj industriji.
(Tanjug)
On je istakao da su u Srbiji u poslednje tri godine otvorena 54 nova hotela, koji u proseku imaju tri, četiri, ili pet zvezdica i da svi oni unose elemente novih tehnologija.
"Uvode i ekološki odmerene tehnologije koje omogućavaju uštede energije za grejanje, za osvetljavanje, prečišćavanje otpadnih voda i ulja iz kuhinje, što je posebno važno", naglasio je Petković.
On je dodao da se kod nas razvijaju okolne servisne službe koje prihvataju ulje iz friteza i recikliraju ga, umesto da se, kao što je do sada rađeno, ono izliva u prirodu i pravi nepopravljive štete po okolinu, uveravajući da i stari hoteli imaju veliku šansu da bez velikih ulaganja prate korak sa savremenim tehnologijama i unaprede poslovanje.
Potpredsednik PKS Stojan Jevtić kazao je da Srbija mora poboljšati smeštajnu ponudu, izgraditi neophodnu turističku infrastrukturu i objekte po standardima savremenog tržišta, što bi poboljšalo domaći turistički promet.
On je istakao da Srbija, sa 249 hotela koji pretežno imaju dve ili tri zvezdice, ima nezadovoljavajuću smeštajnu ponudu.
On je kazao da su "Zeleni hoteli - temelj održivog razvoja hotelske industrije", što je i tema ovogodišnjeg Foruma, od najvećeg značaja za budućnost hotelske industrije, pošto se primenom ekoloških standarda čuva zdravlje svakog gosta hotela i zaposlenog u hotelskoj industriji.
(Tanjug)