Resavska pećina, za koju stručnjaci tvrde da je pravi speleološki biser, primljena je u članstvo Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (International show caves Association) ISCA

Za članstvo u ISCA Resavsku pećinu je predložilo slovenačko preduzeće "Postojnska jama", sa kojom Resavska pećina ima dugogodišnju saradnju.

Resavska pećina je za turiste otvorena 1972. godine, od tada ju je posetilo više pd 3.500.000 ljudi, i najposećenija je pećina u Srbiji.

Sezona poseta zvanično počinje 1. aprila i traje do 15. novembra. Cena ulaznica za ovu godinu je za odrasle 300 i za učenike 250 dinara.

Resavsku pećinu godišnje u proseku poseti 40.000 ljudi, lane ih je bilo 39.750 sa plaćenom ulaznicom.

"To je cifra s kojom smo zadovoljni, relativno dobra u godini ekonomske krize", rekla je Tanjugu direktor Javnog preduzeća "Resavska pećina" Gordana Milošević i napomenula da je "trend turističkih radnika da se povećaju individualne posete, jer sada preovlađuju ekskurzije".

Iako sezona nije bila zvanično otvorena, gosti su počeli da dolaze još pre 15 dana, napomenula je Milošević i istakla da će posetioce ove sezone dočekati nova staza, dužine preko 600 metara, od "Vrela do Vodopada" za pešake.

Sad je ceo zaštićeni prostor pristupačan i može ga obići gotovo svaki zdrav čovek, objasnila je ona.

Tuistički radnici Despotovca, u okviru posete Resavskoj pećini, nude i turističku turu - srednjovekovni manastiri Manasija i Ravanica, Muzej ugljarstva Senjski rudnik, turistički kompleks Lisine sa vodopadom najvišim u Srbiji.

(Tanjug)