Kada je španski istraživač Kortez stigao u novu zemlju tragajući za blagom, naišao je na mnoštvo specijaliteta. Između ostalog na čokoladu, kikiriki, vanilu, avokado, kokos, kukuruz i paradajz.

Meksiko je kroz istoriju bio mesto susreta španskih konkvistadora sa astečkom kulturom, te je hrana koju danas možemo da probamo kombinacija drevnih tradicija Asteka, Maja, Španaca, pa čak i Francuza. Zato se kaže da je meksička kuhinja od Španije dobila ritam, a od svih ostalih melodiju.

Dodatni razlog da se proba nešto od ove bogate kuhinje jeste i činjenica da je krajem prošle godine, UNESCO meksičku kuhinju proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovečanstva, priznanje kojim se ne može pohvaliti nijedna druga nacionalna kuhinja u svetu.

U svakoj meksičkoj državi i pokrajini, od severa do juga, možete naići na velike razlike ukusa, mirisa i teksture hrane. Kao što u toj zemlji postoji veliki broj različitih regionalnih kultura, tako se i hrana razlikuje.

Poznato je da su pasulj, kukuruz i čili papričice zaštitni znak ove kuhinje, međutim iz ove zemlje Latinske Amerike dolazi veoma raznovrsna hrana puna živih boja, egzotičnih začina i različitih ukusa, ne obavezno ljuta kako se često misli.

Ono što karakteriše ovu kuhinju jesu: tortilje (prave se od kukuruznog brašna, slične hlebu ali kao rolnica u koju se stavlja meso), frijoles (veliki izvor proteina, pasulj koji se obično prvo kuva, a zatim peče, može činiti glavno jelo, a može se servirati i kao dodatak), guakamole (avokado pire sa lukom i paprikom) i salsa (sos koji često sadrži mešavinu paradajza, luka i ljute papričice, uglavnom se služi u bočicama, liči na kečap ali pazite - veoma je ljut).

Tortilje na različite načine, raznovrsni umaci i sosovi tipični za ovo podneblje, Mole Poblano (pikantna piletina u sosu baziranom na crnoj čokoladi), sočna svinjetina sa suvim šljivama, pržena rolovana tortilja sa govedinom, sos od paradajiza, rotkvica i ljute papričice, supa od avokada i riba na verakruzanski način samo su neka od meksičkih jela koja bi trebalo da probate.

Ali ostavite malo mesta za desert. Šnenokle sa kajsijama i pikantni čokoladni mus su odličan izbor, a nećete pogrešiti ni ako se odlučite za flan ili jagode u slatkoj pavlaci.



Dani meksičke kuhinje održavaju se do subote (od 18 do 22 sata) u restoranu "Singidunum" hotela Holiday Inn na bazi švedskog stola. Cena po osobi je 1790 dinara.

(MONDO - Aleksandra Petrovski)