"Zamisli da svakog jutra s prozora vidiš palme, a u povratku s posla odeš da brčneš noge u moru", čest je komentar posetilaca Barselone.

Malo je onih koji su ostali imuni na ležernost i opuštenost katalonske prestonice. Verovatno je zato Barsa četvrti najposećeniji evropski grad, posle Pariza, Londona i Rima, mada on ima mnogo toga da ponudi.

Barselona je jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara, sa jednom od glavnih mediteranskih luka, a aerodrom u Barseloni je drugi po veličini u Španiji.

Grad je takođe i bitna turistička destinacija i ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasleđe, od kojih se posebno ističu arhitektonska dela Antonija Gaudija i Ljuisa Domeneka i Muntanera od kojih je UNESCO mnoge proglasio svetskom baštinom.

Gotovo svačiji prvi susret sa Barselonom počinje obilaskom nedovršene crkve Sagrade Familije, koja se rekostruiše još od 1882. i još uvek se finansira od privatnih donacija - ulaznica košta osam evra, a poseti je prosečno dva miliona ljudi godišnje. Poređenja radi, toliko ima turista u celoj Srbiji za isti vremenski period.

Ukoliko ste tipični turista posle Sagrade nastavićete stopama velikog Gaudija i obići njegovu prelepu baštu, park Guelj koji je nešto između jave i sna. Neizostavne turističke destinacije su i Casa Batllo, Lam Pedrera, preko kompleksa Monžujik sve do spomenika Kristofera Kolumba. Dok šetate glavnom gradskom ulicom - Ramblom svratićete i do Bokerije, neobične pijace nased ovog dinamičnog šetališta. Tu je potom predivan park Citadela, u okviru koga se nalazi zoološki vrt, koji je osnovan 1894. godine i njegov najzanimljiviji gost koji predstavlja ujedno i glavnu atrakciju vrta jeste snežni majmun, albino gorila, jedina na svetu.

Kada padne mrak sigurno će vas uputiti u Opium Mar - najluksuzniju diskoteku, koja se nalazi uz samu plažu Barselonete, da uživate u pravom evropskom house zvuku. Ako ste "dubljeg džepa", pokazaće vam ulaz do - CDLC (skaćeno od Carpe Diem Lounge Club), najegzotičniji i najluksuzniji klub na plaži u Barseloni, gde čak možete da dobijete i japansku masažu.

Posetom najvećem evropskom akvarijumu (sastoji se od 35 akvarijuma, jednog podvodnog tunela od 80 metara, šest miliona litara vode i ogromnog Okeanijuma, jedinog u Evropi, a u kojima se nalazi 11.000 primeraka 450 različitih vrsti živih bića iz Sredozemnog mora) u samom centru Maremagnum tržnog centra i muzeju Pabla Pikasa zaokružićete klasičnu turističku turu.Međutim, posle ovog obilaska Barselona će na vas ostaviti utisak isto kao i hrana pojedena s nogu. Budite hrabri da "okusite" tipičnu Barsu. Ne dajte da vas pokolebaju brojni stranci koji šetaju ovim gradom, što doseljenici, što turisti. "Zagrebite" ispod površine i osetićete pravu Kataloniju.

Za početak - uzmite bicikl, koji možete da izajmite skoro na svakom ćošku, i na taj način se pridružite brojnim stanovnicima Barselone, koji mnogo pažnje posvećuju rekreiranju. Ovo je dobro prevozno skredstvno praktično za bilo koje doba godine, jer je u Barsi prosečna dnevna temperatura 20 stepeni.

Hladno može da vam bude jedino u Ice Barcelona, baru čija je unutrašnjost od leda i piće se služi na -5 stepeni, ali se unutra dobijaju jakne i rukavice. Bar je smešten uz nudističku plažu na obali mora.

Svuda unaokolo ćete naići na broje nacionalne restorarane ili brzu hranu, no zaboravite na to i probajte tipično španske specijalitete. Ceo obrok možete da nađete i za manje od deset evra, a domaćini preporučuju da ne propustite tost sa paradajizom i belim lukom. Obavezno probajte tapase u restoranima Dostrece, Bodega del Poblet ili Pinotxo, u Baru Tomas ješćete najbolje bravase, a u La Pallaresu svratite na toplu čokoladu s ćurosima.

Ne propustite da nedeljom u podne na Plaza de la Catedral zaigrate tipično katalonski ples - La Sardana. Zalazak sunca posmatrajte sa Sot del Migdia na brdu Monžuik...

Ono što će loše uticati na vaše raspoloženje su džeparoši na koje će vam sketati pažnju na svakom koraku, posebno u javnom prevozu. Prema tvrdnji samih domaćina Barselona nije opasan grad, ali preporučuju da dragocenosti ne nosite sa sobom.

Druga stvar je više neobična, a to je dvokratno radno vreme. Većina radnji otvorena je od 10 ujutru do osam uveče, ali je od 14 do 17 časova "siesta".

No, da završimo ovu razglednicu u pozitivnom raspoloženju, kako je i započeta. Ako ste pomisli da pored ovoliko lepota nema gde da kupe neke lepe stvari i tu će vas Barsa sa svojim ogromnim tržnim centrima iznenaditi. I to ne samo ponudom, već i pristupačnim cenama bez obzira što je u pitanju četvrti najbogati grad u Evropskoj uniji.

Jedino za šta ćete sigurno prokomentarisati da je veoma skupo je dres fudbalera Barselone Lioela Mesija koji košta 100 evra, dok su ostali po 80.

(A. Petrovski - MONDO)