Irski pisac Bram Stoker kreirao je lik najpoznatijeg svetskog vampira - Drakule na osnovu istraživanja, iako nikada nije posetio Transilvaniju. Horor roman o Drakuli, objavljen 26. maja 1897. godine, dugo je bila posle Biblije najprodavanija knjiga, ali ju je onda zamenio Hari Poter.

Ipak, Rumunija je i danas najpoznatija u svetu po čuvenoj legendi o grofu Drakuli iz Transilvanije, zbog koje brojni turisti dolaze da posete Bran zamak, a posebno ih je mnogo uoči Noći veštica.

Reporter MONDA bio je zajedno sa velikom grupom od oko 600 putnika agencije Jungle Tribe u poseti Drakulinom dvorcu. Pogledajte kako je bilo.One koji se nisu priremili za ovaj obilazak često iznenadi i razočara saznanje da je istorijski lik Vlad Cepeš III, koji je bio uzor za roman o grofu Drakuli, u zamku smeštenom na vrhu kamenog uzvišenja proveo sasvim malo vremena.

Princ Vlad Drakula Cepeš (cepeš na mađarskom jeziku znači kolac) rodio se novembra 1431. u dvorcu Segešvar, a Bran zamak napravili su teutonski vitezovi još 1212. godine.

Pod utiskom legende inspirisane jednim od najsurovijih svetskih vladara, koji je svoje brojne žrtve nabijao na zamašćeni kolac, šetajući dvorcem svuda ćete pogledom tražiti nešto što bi vas asociralo na stravu i užas. Krckanje drvenog tla pod nogama, niski dovratnici, hladni, pomalo sivi zidovi i jedan prilično uzane tajne stepenice, koje direktno sa prvog vode na treći sprat, možda će vam dočarati da je ovde u XV veku boravio Vlad Cepeš.

Međutim, zanemarite li da je ovo mesto apostrofirano kao Drakulin dvorac, pred sobom ćete videti sasvim običan zamak star 800 godina, kroz koji su vekovima prolazili mnogi vladari i jedino što ćete moći da nazrete je da je nekada bio ukrašen bogatim predmetima, nameštajem i tapiserijom. Većina predmeta u zamku, mada ih i nema mnogo, je iz perioda Marije Edinburške, majke Marije Karađorđević. Sinu njene sestre, prineceze Ileane, 2006. godine vlada Rumunije je vratila dvorac, posle dugogodišnjeg vlasništva države.

Posle mnogo peripetija u vezi sa vlasništvom kraljevske rezidencije 1. juna 2009. obnovljeni dvorac je otvoren kao prvi privatni muzej države i opštine Bran, a sa strategijom da upravo to mesto održi svoju dominaciju u rumunskom turizmu i sačuva ekonomsku bazu u regionu.

Lokalno stanovništvo priliv velikog broja turista koristi da zaradi koji lej, te su u podnožju dvorca brojne tezge sa ručnim radom ali i kineskom robom. Po relativno pristupačnoj ceni možete da kupite simpatične suvenire na maloj pijaci koja će vas neodoljivo podsetiti na onu u centru Zlatibora.

Kakav istinski komercijalni potencijal ima ovo mesto spoznaćete tek ako zavirite u montažni "Ukleti dvorac", smešten neposredno pred ulazak u dvorski kompleks. Ukoliko niste mnogo plašljivi nećete žaliti 15 leja (oko 350 dinara) da prošetate, ili bolje reći protrčite, kroz 12 soba koje autentičnim dekorom i zvukovima dočaravaju pravi horor. Bez obzira što znate da vampiri i duhovi ne postoje neće vam biti svejedno kada se pored vas otvori mrtvački sanduk, zatresu skeleti ili iskoči prava kostimirana sotona.

U ovom prostoru nije dozvoljeno snimanje, ali svakako je mnogo zanimljivije da to doživite sami.

Po sam zamak i legendu o grofu Drakuli koja je nad njime obavijena prava je šteta što nije negde u Britaniji, jer nema sumnje da bi tada bio maksimalno iskorišćen s aspekta spektakla i ugođaja za turiste.

(A. Petrovski - MONDO)