Jedinstveni, šesti međunarodni Festival jabukovače napravljene posebnom metodom od smrznutih jabuka, počinje u Ružmonu, u kanadskoj provinciji Kvebek.
Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji pod vredrim nebom, za barovima od lega, služi se jabukovača - takozvani "ledeni sajder".
Ova vrsta pića napravljena je od posebne vrste zimskih jabuka koje ostaju neobrane do duboku u zimu, a berba počinje tek kad temperatura počne da oscilira od minus osam do minus petnaest stepeni, jer tako smrznuto voće sadrži daleko veću koncentraciju šećera od običnog.
Dalja fermentacija na niskim temperaturama traje oko osam meseci.
Primena ovakve metode moguća je samo u uslovima hladne klime Kvebeka, i zahteva četiri puta veću količinu jabuka nego uobičajena proizvodnja.
Prema pisanju kanadskog lista "Pres", o popularnosti ovog pića svedoči sve veći broj posetilaca sajma kojih je 2008. bilo 3.000, a prošle godine više od 18.000.
Svake godine na ovoj manifestaciji se predstave nove vrste proizvoda, jer svaka sorta jabuke daju poseban ukus, boju, penušavost. Kvalitet zavisi i od godine berbe, proizvodne metode, objasnili su kanadski degustatori.
Uoči otvaranja sajma vrši se odabir najboljih sajdera od smrznutih jabuka koji će biti na programu degustacije.
Ove godine za degustaciju je, od ukupno 52 jabukovača proizvedenih u 22 različite radionice, odabrano 11.
Ulaz na sajam je slobadan, a kupon za degustaciju košta 10 kanadskih dolara.
Kanada je od 2002. do 2008. ušestrostručila izvoz ove jedinstvene jabukovače, a više od 400 kanadskih proizvođače jabukovače od smrznutog voća ostvarili su 2010. profit od preko 14 milijardi kanadskih dolara.
(Tanjug)