Gastronomsko putovanje Bečom započinjemo u poznatoj ulici Mariahilfer Strasse. Ova ulica je omiljena turistima ne samo zbog brojnih butika, već i zbog najraznovrsnije ponude hrane u vidu malih restorana, poslastičarnica i pekara.

Možda se najbolje po njihovoj raznolikosti može shvatiti sva multikulturalnost i nacionalna raznolikost ovog grada.

Jedna do druge, tu su pekare sa austrijskim pecivom, italijanski restorani koji nude pice i paste, kiosci sa kebabom, hot-dogovima, sušijem, kineskom i tajlandskom hranom.

Sendviči koštaju oko 4 evra, pice i paste su oko 10 evra, dok su kebabi najjeftiniji i mogu se naći po ceni od 2,5 evra.

Negde na sredini ove ulice nalazi se i najpopularnija poslastičarnica "Bortoloti" u vlasništvu istoimene italijanske porodice. Osim što nudi ogroman izbor sladoleda, tu su i profiterole, čizkejkovi, voćne salate i kupovi.

U neposrednoj blizini poslastičarnice nalazi se i prodavnica legendarnih "Mocart" kugli u svim mogućim varijantama. Ovo je i skoro obavezan suvenir iz Beča, bez kojeg vam ne bi verovali da ste bili u austrijskoj prestonici.

Ulicom Mariahilfer Strasse stiže se do starog jezgra grada. Bilo šta što ste kupili za jelo, možete pojesti i u nekom od parkova koji se nalaze u centru. Često se tu mogu videti porodice sa decom kako prave piknik.



U centru se nalazi i hotel "Saher", koji je 1876. osnovao Edvard Saher. Njegov otac, Franc, bio je idejni tvorac čuvene saher torte. Imao je samo 16 godina kada je tadašnji ministar spoljnih poslova, princ Meternih, zahtevao da se za večeru kojoj su prisustvovali važni gosti spremi posebna poslastica.

Kako se glavni kuvar baš taj dan razboleo, na 16-godišnjeg Franca je pao teret da smisli i napravi poslasticu koja će očarati zvaničnike i aristokrate. Tako je nastala torta koja je proslavila ime Saher.

Danas, hotel je u rukama porodice Gurtler, ali ispred restorana hotela su i dalje redovi turista i Bečlija koji upravo ovde žele da probaju čuvenu poslasticu.

Još jedan bečki specijalitet koji svakako ne bi trebalo propustiti su rebarca. Pripremaju se sa posebnim prelivom, za koje neki tvrde da sadrži, između ostalog, i med. Porcija za dvoje je ogromna, a osim rebaraca, dobijaju se tri različita sosa i pečeni krompir. Cena je oko 28 evra, ali vredi svaki cent.

(MONDO, Marija Atanasković)