Turistička sezona u Budvi lagano hvata zamah, počele su prve gužve na plažama i šetalištima, a prestonica crnogorskog turizma i ove godine opravdava epitet omiljene destinacije za goste iz Rusije i Srbije.
i dodaje da će se od 15 jula, kada počinje sami špic sezone, u Budvi verovatno tražiti krevet više.
"Hotelijeri su zadovoljni dosadašnjom posetom, s obzirom da su svi hotelski kapaciteti puni, a zadovoljni su i izdavaoci privatnog smeštaja. Nadamo se da će se taj trend pojačati kada krene špic sezone."
Da se sezona približava samom špicu najbolje će se uveriti oni koji ovih dana posećuju Slovensku plažu, gde je u udarnim delovima dana često teško naći mesta da se raširi peškir.
Prvim gužvama na plažama uspešno parira ona na glavnom budvanskom šetalištu, a slična situacija je i na centralnim gradskim ulicama, gde je pronaći slobodno parking mesto ravno nemogućoj misiji.
Cene na Budvanskoj rivijeri su na istom nivou kao i prošle godine. Tako se cena plažnog mobilijara - suncobran i dve ležajke na Slovenskoj plaži kreće od pet do 10 evra. Kreveti u privatnom smeštaju su od osam do 15 evra, u zavisnosti od blizine mora i uslova smeštaja.
I ove godine u borbi između brze hrane i restorana pobedu je odneo leskovački roštilj na ulici. U restoranima ima slobodnog mesta na pretek, ali su ispred objekata brze hrane redovi kao na autobuskim stanicama.
Pljeskavice se prodaju po dva evra, pice od 3,5 do pet evra, a palačinke 1,5 evra.
Ako ogladnite na plaži, a mrzi vas da ustajete sa ležaljke i odlazite do nekog objekta brze hrane, možete kupiti krofnu na plaži za 1,5 evra.
Ukoliko želite da se rashladite u nekom od brojnih budvanskih lokala pivo je dva evra, sokovi od 1,5 do 2,5 evra, vino od dva decilitra trfi evra, toliko se kreću i kratka pića, a razni kokteli u zavisnosti od egzotičnog sastava koštaju od četiri do osam evra.
Neki restorani pored plaža nudi kompletan ručak po ceni od četiri do pet evra, a u njima može se naći pasulj za 2,5 evra. Za punjene paprika treba da izdvojite 3,5 evra, a ukoliko ste ljubitelj goveđeg gulasa porcija će vas koštati od četiri do 4,5 evra. Piletina na roštilju i ćufte u sosu koštaju 3,5 evra, dok za porciju svinjskog pečenja treba izdvojiti 4,5 evra.
Cene u elitnim restoranima treba pomnožiti sa dva, a neretko i sa tri.
Pprodavci se žale na malu postrošnju turista, navodeći da često trojica dele jednu kiselu vodu, a pola bureka izdrži čitav dan.
Iako je Budva već nekoliko godina poznata kao Meka za ruske turiste, utisak je da ih nikada nije bilo više nego ove sezone. Ruski jezik čuje se svuda, a brojnije prisustvo slovenske braće potvrđuje i prodavac izlet aranžmana koji kaže da su Rusi gotovo isključivi korisnici izlet usluga.
Budva je oblepljena plakatima koji pozivaju na Cecin koncert 21. jula. Ako ih izbegnete u gradu, dočekaće vas bilbordi sa njenim likom na udarnim raskrsnicama.