U jednom kafiću u Dubrovniku, cene pića su kao da ste, u najmanju ruku, u Parizu, pa je za kafu potrebno izdvojiti 26 kuna, odnosno nešto manje od 400 dinara, a za kapućino oko 500 dinara.

Ako poželite da se u kafiću osvežite flašicom vode, budite spremni da je platite nešto preko 400 dinara, a koka-kolu ili neki drugi gazirani sok  500 dinara.

Kada rešite da častite sebe jednim parčetom torte i shvatite da ćete za to morati da izdvojite preko 650 dinara, verovatno vam se više neće jesti.

Neki paprene cene u u ugostiteljskim objektima u Dubrovniku, porede sa onim u svetskim gradovima, dodajući da je ponešto čak i skuplje u Hrvatskoj.

Ministar turizma Hrvatske Darko Lorencin odbacuje kritike da je Hrvatska preskupa.

U intervjuu hrvatskom portalu Index.hr on kaže da Hrvatska ima mnogo više od drugih da ponudi turistima.

"Prema istraživanju TOMAS koje provodi Institut za turizam Hrvatska je ocenjena kao destinacija koja pruža dobru vrednost za novac, a takvi želimo da budemo. Ne želimo da se upoređujemo ni sa Grčkom, Turskom, Egiptom, ali ni sa Španijom ili Italijom. Verujem da nudimo različite mogućnosti za sve vrste turista. U odnosu na te zemlje imamo prednost više. Imamo turistički proizvod koji ima još dosta neiskorišćenih područja, a istovremeno smo postigli određenu konkurentnost".