Kačarevo je malo i mirno mesto nadomak Pančeva. Međutim, tokom trajanja Slaninijade (od 27. februara do 2. marta) tamo već oko 11h ujutru vrvi od ljudi! Nekim štandovima sa slaninom i ostalim mesnim mezetlucima je nemoguće prići od gužve.

I znajte da ne možete da zalutate kada krenete na Slaninijadu - već na ulazu u Kačarevo oseća se miris slanine, čvaraka koji se tope na licu mesta, kobasica, pečenica, suvog vrata i ostalih suhomesnatih prerađevina od guda. Ali nisu samo svinje i prasići stradali. Mogu se naći i konjske kobasice, goveđe i ovčije suvo meso, kao i, naročito cenjeno, meso i mast mangulice.

Ipak, najveći kuriozitet na Slaninijadi su kobasice od ribe. Da, dobro ste pročitali. Kada smo pitali od koje ribe i kako se prave, objasnili su nam da se dobijaju sušenjem morske ribe, oslića i bele ribe.

Eto, Kačarevo nema more, ali ima riblje kobasice, koje koštaju 450 dinara po kilogramu. Mada, neki bi i mnogo više platili samo da ne osete njihov "miris".

Naravno, nijedno narodno okupljanje ne može da prođe bez tradicionalnih štandova sa bižuterijom, liciderskim srcima, ukrasnim šoljama i drugim džidža-bidžama,  što malo kvari dojam o prazniku posvećenom dobroj hrani.

Samo selo je lepo uređeno, pa vam se neće desiti da upadnete u blato. Sve stazice do Mesne zajednice i platoa kojima se ljudi tiskaju su asfaltirane, jedino što može da vam zasmeta je miks "narodnjaka" koji dopire sa štandova - svako pušta šta hoće od muzike.

Ono što sve najviše zanima je kakve su cene i da li se isplati krenuti put Kačareva. U suštini, zavisi od toga kako se snađete. Iako se Slaninijada održava na relativno malom prostoru - na platou ispred i u zgradi Mesne zajednice, cene znatno variraju od štanda do štanda.

Tako će vam negde ponuditi dimljenu slaninu za 600 dinara po kilogramu, a negde za 900. Sirova slanina je od 450 do 750 dinara, ali tu treba biti oprezan, jer zbog velikog sadržaja vode lako kalira. Barena se može kupiti za 350, ali i za 600 dinara. Zato, prvo prošetajte kroz sve redove, pa onda odlučite kod koga ćete pazariti.

Dimljena je sjajna kao dodatak pasulju, sarmici, podvarku, a može da se konzumira i "na čačkalicu", onako "sa ništa". Barenoj i sirovoj slanini je neophodna termička dorada, tako da se retko jede kao meze.

Kobasice su oko 800 dinara kilogram, čvarci 700, duvan čvarci 1.100, špic rebra 500, dimljene butkice 400, suvi vrat 1.100, goveđe suvo je 1.000. Dimljeni vrat mangulice je 900 dinara, kilogram masti 250 dinara, a slanina od mangulice, pomalo čudno, isto košta kao i "obična".

Imamo insajdersku informaciju da će u nedelju, poslednjeg dana održavanja manifestacije, prodavci biti veoma raspoloženi za cenkanje i popuste, pa - požurite!

Čak i ako ne kupite ništa, sa Slaninijade nećete otići praznog stomaka, jer na svakom štandu možete da probate sve što je izloženo. Zato, nemojte jesti pre nego što krenete put Kačareva.

Još jedna činjenica koja ide u prilog poseti Slaninijadi – ukoliko idete iz Beograda, do tamo nema naplate putarine.