• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Travel

Upoznajte ovog kuvara, možda zakuca na vaša vrata

Autor Marija Atanasković
Autor Marija Atanasković

Turčin Derja Ozjuval je neobičan svetski putnik - nalazi jeftin smeštaj, ali se hrani u skupim restoranima, a na svojim putovanjima organizuje večere. Nama je dao recept za njegovo omiljeno jelo.

Kada je imao nešto malo više od 30 godina, Derja je pokušao da bude agent za nekretnine, da vodi turističku agenciju, noćni klub, farmu, ali je shvatio da ga samo dve stvari čine istinski srećnim: putovanja i hrana. Rešio je da spoji svoje dve ljubavi i tako je nastao njegov blog FoodieBackpacker.

"Postoje milioni blogova o putovanjima i hrani, ali se svi oni drže jednog koncepta – skupog ili jeftinog. Na nekima ćete naći informacije o tome kako da nađete što jeftiniji smeštaj ili kako da potrošite što manje novca na hranu tokom puta, dok će vam drugi preporučivati glamurozne hotele i skupe restorane. Ja ne radim ništa od toga. Jedino pravilo kojeg se držim je da ne trošim novac na smeštaj, uvek izaberem neki povoljan", kaže Derja kojeg smo upoznali kad je nedavno svratio i do Beograda.

On obično odseda u hostelima ili kod domaćina koje nalazi preko sajtova Kaučsurfing i Airbnb.

Međutim, kada je reč o hrani, ovaj Turčin ne štedi. Jede na mestima na kojima je hrana najkvalitetnija i autentična za područje na kojem se nalazi, makar to zahtevalo i posetu najskupljim restoranima, ali i uličnim štandovima.

Ljubav prema hrani je pre pola godine "nadogradio" i završio obuku za kuvara. Tada su njegova putovanja dobila novu dimenziju - putujućeg kuvara.

Sada prilikom svojih putovanja organizuje večere, a reklamira se putem oglasa na Facebooku. Na meniju su uglavnom turska tradicionalna jela, ali i internacionalne đakonije sa turskom primesom, makar to bio samo začin.

Večere sprema i služi u posebno iznajmljenom stanu za to ili hostelu u kojem odseda ili u stanu domaćina za koje je onda jelo besplatna, dok cena za goste zavisi od toga u kojem gradu se večera održava.

U gradovima koji su generalno skupi, kao na primer u Moskvi koju je nedavno posetio, večera za goste domaćina kod kojeg je odseo je koštala 50 dolara po osobi.  U Beogradu, koji je posetio početkom marta, cena je bila 29 dolara.

Dok je u rodnom Istanbulu, ovakve večere priređuje u svom stanu bar jednom nedeljno. Gosti su kako njegovi sunarodnici, tako i turisti koji bi želeli da probaju originalnu tursku i otomansku kuhinju u neobičnom ambijentu.

U planu mu je da napravi kružnu kuvarsku turu - od Bukurešta, preko Budimpešte, do Beča i Praga.

Njegova životna filozofija glasi: putuj, jedi i kuvaj, a specijano za MONDO otkrio je recept za jelo koje redovno priprema na svojim večerama.

Jagnjetina sa dunjom

Potrebno za šet sosoba:

1kg jagnjetine (od buta, bez kostiju)

2 dunje

1 veliki crni luk

2 kašike meda

4 kašike limunovog soka

Maslinovo ulje, puter, so, tucana paprika, začin sumak (ruj)

Priprema:

Meso iseckati na veće kocke i staviti u posudu. Preliti sa 50 ml maslinovog ulja, promešati i ostaviti sat vremena. Posoliti meso prebaciti u šerpu i krčkati dok ne dobije braon boju. Dodati pola litre vode, smanjiti temperaturu i krčkati dok ne ispari voda.

...
Izvor: YouTube

Dunju iseckati na kocke iste veličine kao meso, staviti u zasebni sud, politi sa pet kašika maslinovog ulja i pržiti dok ne omekšaju. Potom dodati med i limunov sok.

Pomešati dunju i meso i dodati 150 ml vode. Kada primetite da voda isparava i da se pojavljuje kremasti sos, dodajte 50 g putera, kašiku ruja i promešajte. Dodajte tucanu papriku i mešajte.

Posebno ispržite luk pa ga dodajte mesu. Poklopite, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji tako desetak minuta.

Prijatno!

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Derya Ozyuvali

Thanks for the wonderful article :) I'll be coming back to Belgrade for a Turkish Cuisine Workshop soon. You can follow my facebook page and also www.eatwith.com for the latest news and offers Vidimo se :) Derya

special-image

PRODAVNICA

TAMPON ZONA

HOROSKOP

Odličan vođa i organizator, s tim što nije uvek spreman da vidi sopstvene greške. Misli da sve radi najbolje. Ugled...

Vredna i odgovorna osoba, ništa ne ostavlja za sutra. Bik je uvek spreman da sasluša mišljenje kolega i nadređenih,...

Blizanac ima dva lica: svetu pokazuje lepše, naglas govori ono što drugi žele da čuju, dok je u glavi i srcu,...

Naizgled hiroviti, a zapravo posvećeni i studiozni u svemu što rade. Dobro procenjuju druge ljude, pa ako Vas ne...

Device su sklone perfekcionizmu u svemu. Vole da je sve na svom mestu, da sve ide po planu, ne podnose haos i...

Vaga, kao jedini predmet u Zodijaku, meri sve što može, ali im je najbitniji balans, sklad, mir u kući. Ne...

Kontradiktorni su u svemu. Život i vole i mrze. Nemojte im naređivati, osim ako ne želite da ih oterate. Neće vas...

Ono što odlikuje svakog Strelca je smisao za humor. Oni su uvek veseli, zanimljivi, najglasniji u društvu. Imaju...

Jarčevi nikada ne odustaju. Karijeristi. Autoriteti. Oni su dobri organizatori, ali često teški i sebi i drugima....

Neobični, drugačiji, misle da su uvek na vrhu sveta. Impulsivni su, ali dobri prijatelji, pre svega savetnici....

Sanjari, imaju svoj tihi svet. Retko ko ih stvarno poznaje. Uglavnom su religiozni. Znak Ribe je znak noći, snova i...

Lav obožava da bude u centru pažnje. Ne voli kad mu se naređuje, ali ni kada ga pitate za novčano stanje. I ne...

KOLUMNE

MONDO IZDVOJENO

Inicijalizacija u toku...
loader