Čuveni pariski hotel "Plaza Atene" više ne služi meso i jela sa mesom, odlučio je šef kuhinje, čuveni francuski kuvar Alen Dikas.
Alen Dikas je okrenuo leđa tradicionalnoj francuskoj gastronomiji, a svoj potez je objasnio kao rezultat potrebe gostiju za lakšim, prirodnijim stilom kuvanja.
"Resursi planete su sve oskudniji, moramo da se hranimo etički i pravično", rekao je za AFP čuveni kuvar čiji restoran u luksuznom hotelu, ima nekoliko Mišlen zvezdica.
Novi jelovnik restorana hotela "Plaza Atene", koji je otvoren ove nedelje, nakon nekoliko meseci renoviranja, zasniva se na ribi, organskim žitaricama i povrću koje je uzgajano u baštama dvorca Versaj.
Gosti restorana mogu da degustiraju crni pirinač koji se krčkao sa školjkama, lignjama i hobotnicom, kao i mediteransku žabu sa prilogom kinoe.
Ova jela nisu jeftina: cena im se kreće od 380 evra, bez pića.
U Dikasovom novom meniju nema više pavlake, ali su puter i šećer i dalje zastupljeni mada u minimalnim količinama.
"Moja je opsesija da u potpunosti izbacim šećer", kaže slavni kuvar. "Ljudi traže šlag ili karamel sa čokoladom, ali ja više neću udovoljavati takvim zahtevima jer bi to inače bila samo globalizacija - jedemo iste masnoće i iste slatkiše."
U ponudi restorana će biti i "prostije" vrste riba, kao što je sardina koja je, kako je francuski gastronom rekao, pravi izazov za svakog kuvara.
"Čišćenje sardine od kože i kostiju zahteva gotovo hirurške veštine. Što je proizvod jednostavniji, to je veća pažnja koja mu se mora posvetiti", naveo je on.
Tu su i još neke radikalne promene, kao što je crno vino uz riblji specijalitet.
"Ne treba se plašiti da servirate crno vino uz ribu", tvrdi Loran Rukejrol, somelije restorana.