Kraj karantina

Kraj drame: SRPSKI turisti NEGATIVNI NA KORONU, nastavljaju odmor u Grčkoj

Autor Ksenija Jelesijević

Ispovest Beograđanke J.P., koja se usred letovanja zatekla u samoizolaciji

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Svi smo testirani, čak i vlasnici vile u kojoj smo smešteni. Tokom dana čekali smo rezultat i sve nas je predveče obradovala vest da su svi testirani negativni i da možemo normalno da nastavimo letovanje. Time je izbegnut scenario da oko 70 naših turista "zaglavi" u karantinskom hotelu. Naravno, sve to pod uslovom da je neko bio pozitivan.

Ovo je "Novostima" ispričalai Beograđanka J.P., turista na Eviji, koja je testirana na koronu, jer se ispostavilo da je troje putnika, koji su u grupi sa njom i koji su nasumično testirani, pozitivno.

Prema njenim rečima, turistička agencija je planirala da 13. jula pošalje dva autobusa po putnike. Jedan za zdrave i drugi za one koji su pozitivni.

"Nismo znali šta će biti sa nama koji imamo uplaćene dve smene odmora", rekla je ona.

Dok smo bili u izolaciji u našem smeštaju, kada je reč o hrani, tu smo imali sve što nam je bilo potrebno. Nešto smo imali u rezervi, a mogli smo da naručimo šta god hoćemo iz restorana da nam donesu i to platimo. Mnogo nam je pomagao i agent iz naše agencije, dodala je J.P.

U novosadskoj turističkoj agenciji "Grand" ističu da su njihovi putnici poštovali samoizolaciju na Eviji i čekali su rezultate testa u svojim sobama. Nisu imali nikakve simptome i nisu smeli da izlaze iz soba dok nisu dobili rezultate.

Dobro je i bračni par koji je smešten u bolnici. Žena nema tegobe, a njen suprug prima terapiju. Grčka pokriva troškove njihovog lečenja.

Zanimljivo je da je bilo i onih koji su pokušali da izbegnu testiranje, ali im Grci to, naravno, nisu dozvolili. Sve je više gradova i mesta u Grčkoj, gde se otkrivaju turisti iz Srbije pozitivni na koronu.

Ovih dana ima ih i na Tasosu. Više od šestoro potvrđenih. Turisti pozitivni na virus otkriveni su na testiranju tokom ulaska u Grčku iz Bugarske.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija kažu da agencije same vode računa o putnicima i rešavaju probleme, kada je reč o putnicima koji su pozitivni. A, kada je reč o drugim putovanjima, svi su okrenuti Turskoj, a uskoro i Egiptu.

"Putovanja u Tursku zasada normalno funkcionišu, putnicima se meri temperatura, a testira se svako kome je povišena", kažu iz Granda. "Čarteri i autobusi normalno funkcionišu. U Egipat će se krenuti posle 15. jula, nadamo se, a možda i u Tunis. Ima interesovanja za Majorku, ali samo za jedan čarter, što se zasada ne isplati."

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.