Travel

Olimpska regija u Grčkoj: odlično mesto za porodičan odmor

Autor Aleksandra Kocić Izvor Promo

Tradicionalna srpska letovališta smeštena su upravo u Olimpskoj regiji Grčke, kao što su: Nei Pori, Paralija, Leptokarija i Olympic Beach.

Izvor: Canva Pro

Ova mesta su odličan pokazatelj da nije potrebno otputovati mnogo daleko, na sam jug Grčke, kako biste uživali u čistom moru i prostranim plažama sa najsitnijim peskom. Olimpska regija se nalazi u blizini Soluna, u severoistočnom delu Grčke, tako da put do tamo nije previše naporan. Prednost ovakve, povoljne lokacije ogleda se u blagoj klimi i u tome što se u blizini Olimpske rivijere nalazi čuvena planina Olimp.

Poznata letovališta u Olimpskoj regiji karakteriše i to što su apartmani i hoteli smešteni jako blizu plaže. Ovo svima godi, pogotovu roditeljima sa malom decom, s obzirom da se do plaže stiže za svega par minuta.

Govorimo o jednoj od najpopularnijih destinacija među srpskim turistima i u ovom tekstu izdvajamo 3 mesta koje obavezno treba posetiti tokom letovanja u Olimpskoj regiji.

Izvor: Canva Pro

Olimp – planina grčkih bogova
Najviša planina Grčke, Olimp, poznata je kao dom grčkih bogova. Međutim, Olimp je prepoznatljiv širom Evrope i po nalazištima još iz doba antike. Najpoznatije nalazište, Dion, smešteno je u samom podnožju planine Olimp. Ovo mesto ima bogatu kulturno-istorijsku vrednost, jer dočarava drevnu grčku civilizaciju kroz ostatke nekadašnjih grobnica, pozorišta i bazilika. Na Olimpu možete obići još drevnih gradova, kao i vinarije u kojima je zagarantovano uživanje u vinima i pogledu.

Izvor: Canva Pro

 Meteori – sedište pravoslavnih manastira
Nije lako rečima opisati Meteore, jer taj neverovatan prizor treba doživeti. Približavanjem Meteorima, ostaviće vas bez daha skup stena koje se nepravilnog oblika izdižu visoko iznad zemlje. Ono što Meteore čini posebnim mestom, jeste i to što su na njemu smešteni grčki manastiri koji predstavljaju kulturno nasleđe. Rame uz rame sa manastirima na Svetoj Gori, tokom istorije su manastiri na Meteorima učestvovali u očuvanju grčkog jezika i tradicije. Ukoliko niste posetili ovo sveto mesto, isplanirajte da odete na izlet do Meteora dok ste na letovanju u Olimpskoj regiji.

Izvor: Canva Pro

 Solun – jedan od najposećenijih gradova Grčke
Doći u Solun, a ne posetiti Zejtinlik? Gotovo je nemoguće. U pitanju posebno mesto za Srbe – grobnice srpskih vojnika stradalih u I svetskom ratu. Pored Zejtinlika, turisti u Solunu vole da obiđu spomenik Aleksandru Velikom, Crkvu Sv. Dimitrija, Aristotelov trg... Takođe, turisti dolaze u Solun i da šopinguju. Jedan od nezaobilaznih tržnih centara tokom šoping tura, svakako je Cosmos tržni centar.

Izvor: Canva Pro

 Olimpska regija pruža još dosta toga, ali smo vam mi izdvojili 3 izleta na koja obavezno treba otići! A ukoliko želite da provedete letovanje 2021. u jednom od gradova u Olimpskoj regiji, i u potrazi ste za smeštajem i organizovanim autobuskim prevozom, pogledajte ponudu aranžmana OVDE.