Travel

NAJLEPŠE OD EVROPE: GLAVNI GRAD ŠPANIJE JE IDEALAN ZA JESENJE PUTOVANJE! Evo šta sve nudI - CENE kao i kod nas

Autor Sara Šimšić

Istražili smo kako se kreću cene i šta nikako ne bi ste smeli da propustite ako je vaš izbor putovanje u Madrid 2022. godine.

Izvor: Shutterstock

Kada kažemo Španija, obično se pomisli na Barselonu, sangriju, vino i fudbal. Španija je jedna od najlepših evropskih zemalja. Bliska je ljudima sa naših prostora, većina ljudi koji su imali mogućnost izabrali su da se upoznaju sa lepotama Španije. Pored prve asocije na Španiju-Barselonu, druga asocijacija je glavni grad-Madrid. Ukoliko razmišljate kako kišni oktobar i naredne mesece učiniti zanimljivijim mi ćemo vas u daljem tekstu upoznati sa glavnim gradom Španije. Istražili smo kako se kreću cene smeštaja, pića, poseta muzejima i šta nikako ne bi ste smeli da propustite ukoliko se odlučite da ovo bude vaše putovanje u 2022. godini.  

Putovanjem u Madrid zadovoljićete želju da uživate u delima moderne arhitekture i neboderima, ali i u kulturnom nasleđu davnog vremena o kojem svedoče muzeji, velelepne građevine, crkve, palate i parkovi.

Jesen u Madridu

Za sve koji se odluče da im destinacija za putovanje 2022. bude Madrid, savet je da nikako ne propustite znamenitosti kao što su Španski trg, Gran Via, Puerta del Sol (Sunčana kapija), Plaza Mayor (Glavni trg), Puerta de Toledo (slavoluk), park Retiro, Trg Sibeles,Salamanka, stadion Santiago Bernabe i još mnogo toga što glavni grad Španije čini jedinstvenim. Madrid će vas osvojiti svojim specifičnim šarmom i energijom, o čemu svedoče brojni turisti koji za svoj odmor više puta biraju baš Madrid. Karakteriše ga burna i zanimljiva istorija, narodi koji su ga osvajali ostavili su trag u sveukupnom razvoju grada. Neke od značajnijih crkava, sinagoga i džamija, sagrađene su upravo ovde. Madrid je jedan od najosunčanijih gradova Evrope, tako da su jesenje temprature prijatne.

Gastronomija Madrida je prilično raznovrsna, a glavni grad prestonice je pun raznih restorana koje treba da obiđete i čiju hranu treba da probate. Neka od Šanskih jela koja ne treba da zaobiđete  Huevos Rotos (meso i krompir), Pinčo de tortilja (tortilja), i Pinčo de čokolate (testo sa okoladom).

Cene 

Ako se odlučite da na putovanje 2022. odete sami, mi smo istražili koliko bi ste novca morali da izdvojite. U hostelima gde su zastupljene mešovite spavaonice, cene se kreću od 16.000 do 28.000 dinara po osobi. Ako se odlučite za jednokrevetnu sobu u hostelu, cene se kreću od 31.000 do 55.00 dinara sa zajedničkim kupatilom. Cene jednokrevetnih i dvokrevetnih apartmana se kreću od 60.000 dinara do 85.000 dinara. Dvokrevetni apartmani i sa dodatnim krevetima na razvlačenje, velikom dnevnom sobom koji su predviđeni za dve i više osoba se kreću 90.000. pa na više. Lukasuzniji apartmani dosežu čak cene od 120.000 do 200.000 dinara.

Jutarnja kafa na Madridskim ulicama predstavlja pravi hedonizam. Cena kafe je 1.65 evra, a ako želite da se osvežite gaziranim sokom to je još dodatnih 2.42 evra. Cena piva 0.33 ambalaže je 2.93 evra, a čaša vina 3.03 evra. Prevoz autobusom i vozom koštaće vas 8.66 evra. Cena karte koja vam važi 48 časova je 12.30 evra. Tura razgledanja grada busom iznosi 20 evra. Za određene muzeje, ako volite umetnost potrebno je da izdvojite 2.60 evra., a za galeriju 12.99 evra.

(MONDO)