U danima kad temperatura vazduha prelazi 30 Celzijusovih stepeni najvažnije je da izbegavate izlaganje najjačem suncu, da se prikladno oblačite i češće tuširate. Takođe je potrebno i da se često rashlađujete prirodnim napicima.
U danima kad temperatura vazduha prelazi 30 Celzijusovih stepeni najvažnije je da izbegavate izlaganje najjačem suncu, da se prikladno oblačite i češće tuširate. Takođe je potrebno i da se često rashlađujete prirodnim napicima.
"Od 11 do 16 sati ne treba boraviti u spoljnoj sredini sem u slučaju da u pretoplim stanovima nemate rashladne uređaje. Tada se preporučuje boravak u parkovima sa puno drveća i pojačanim strujanjem vazduha", rekla je dr Nada Macura iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć agenciji Beta.
Ona je podsetila i da u prostorijama sa klima uređajima razlika u temperaturi u odnosu na spoljnu treba da bude između osam i deset stepeni.
Dr Macura je naglasila da roditelji treba da budu posebno oprezni pri oblačenju beba, koje nikako ne treba utopljavati.
"Neophodno je izbegavati teže fizičke poslove, kao i kuvanje i peglanje, i sve što doprinosi zagrevanju prostorija", ukazala je ona, dodajući da je najbolje rashlađivati se prirodnim sokovima i vodom koji nisu preterano hladni, dok bi osobe koje se mnogo znoje trebalo da konzumiraju mineralnu vodu.
Neophodno je koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, nositi naočare za sunce i šešir, što posebno važi za osobe sa visokim krvnim pritiskom i one koji su preživeli šlog ili su u rizičnoj grupi za to. Odeća bi trebalo da bude svetla, porozna, lepršava od pamuka.
Što se ishrane tiče, dr Macura preporučuje laganu i lakosvarljivu hranu, salate od povrća, posne sireve i prohlađene čorbe sa povrćem. Dobar izbor za letnji ručak su i riba na roštilju i lagana mesa.
Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon je kazao Beti da za sada nema registrovanih pojava epidemija zaraza i crevnih infekcija koje su uobičajene tokom letnjih meseci.
Dr Kon je podsetio da vreme kad se spoljna temperatura približava temperaturi tela pomaže mikroorganizmima da se brže razmnožavaju i da se tada hrana lakše kvari.
"Rizično je pojesti sendvič koji je stajao par sati na sobnoj temperaturi, kao i podgrevenja hrane ispod ključanja jer to odgovara bakterijama. Namirnice obavezno držati u frižideru", rekao je dr Kon.
Nadležni upozoravaju i da sezona kupanja na otvorenom počinje 15. juna, te da svako ko to čini ranije radi to na sopstvenu odgovornost.
(Beta)
"Od 11 do 16 sati ne treba boraviti u spoljnoj sredini sem u slučaju da u pretoplim stanovima nemate rashladne uređaje. Tada se preporučuje boravak u parkovima sa puno drveća i pojačanim strujanjem vazduha", rekla je dr Nada Macura iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć agenciji Beta.
Ona je podsetila i da u prostorijama sa klima uređajima razlika u temperaturi u odnosu na spoljnu treba da bude između osam i deset stepeni.
Dr Macura je naglasila da roditelji treba da budu posebno oprezni pri oblačenju beba, koje nikako ne treba utopljavati.
"Neophodno je izbegavati teže fizičke poslove, kao i kuvanje i peglanje, i sve što doprinosi zagrevanju prostorija", ukazala je ona, dodajući da je najbolje rashlađivati se prirodnim sokovima i vodom koji nisu preterano hladni, dok bi osobe koje se mnogo znoje trebalo da konzumiraju mineralnu vodu.
Neophodno je koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, nositi naočare za sunce i šešir, što posebno važi za osobe sa visokim krvnim pritiskom i one koji su preživeli šlog ili su u rizičnoj grupi za to. Odeća bi trebalo da bude svetla, porozna, lepršava od pamuka.
Što se ishrane tiče, dr Macura preporučuje laganu i lakosvarljivu hranu, salate od povrća, posne sireve i prohlađene čorbe sa povrćem. Dobar izbor za letnji ručak su i riba na roštilju i lagana mesa.
Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon je kazao Beti da za sada nema registrovanih pojava epidemija zaraza i crevnih infekcija koje su uobičajene tokom letnjih meseci.
Dr Kon je podsetio da vreme kad se spoljna temperatura približava temperaturi tela pomaže mikroorganizmima da se brže razmnožavaju i da se tada hrana lakše kvari.
"Rizično je pojesti sendvič koji je stajao par sati na sobnoj temperaturi, kao i podgrevenja hrane ispod ključanja jer to odgovara bakterijama. Namirnice obavezno držati u frižideru", rekao je dr Kon.
Nadležni upozoravaju i da sezona kupanja na otvorenom počinje 15. juna, te da svako ko to čini ranije radi to na sopstvenu odgovornost.
(Beta)