Kupovinu piletine sa kartonskih kutija, madjarske salame iz gepeka, konzervi i čokolada sa ulice gradjani bi trebalo da izbegavaju, i to naročito tokom toplih letnjih dana, savetuju lekari.

Zaposleni u Gradskom zavodu za javno zdravlje upozoravaju gradjane da povedu računa o ispravnosti i higijeni namirnica. Epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava da trenutni vremenski uslovi pogoduju crevnim infekcijama, a sve su češća i trovanja hranom.

"Svako držanje namirnica na spoljnoj temperaturi predstavlja potencijalnu opasnost za razmnožavanje mikroorganizama, pogotovo kada su u pitanju meso, mleko i mlečni proizvodi. Povrće i voće bi trebalo detaljno prati pod mlazom tekuće vode, tako da nema ostataka zemlje", kaže za "Press" dr Kon.

Prehrambene namirnice koje se prodaju na otvorenom, van za to obeleženih mesta, nisu u nadležnosti gradskih inspekcija i niko ih ne proverava! Odgovornost za njihovu upotrebu je na samim potrošačima, pa inspektori savetuju potrošačima da ih se klone.

Zoran Panajotović, načelnik sanitarne inspekcije Beograd kaže da su oni odgovorni samo za robu u ovlašćenim objektima, odnosno prodavnicama. On objašnjava da sanitarna služba organizuje proveru kvaliteta namirnica redovno najmanje dva puta mesečno, kao i pojedinačne provere na osnovu žalbi gradjana. Ove provere odnose se, uglavnom, na robu domaćih proizvodjača.

"Naša služba je odgovorna samo za robu čija je prodaja legalna. Za proizvode koji se na drugi način prodaju, mi ne možemo da garantujemo. Zato upozoravamo gradjane da ne kupuju hranu van prodavnica, jer mi nismo za nju odgovorni i u slučaju da dodje do trovanja ili drugih zdravstvenih tegoba, gradjani sami snose odgovornost. Takodje je važno naglasiti da u slučaju kupovine neispravnih namirnica, potrošači mogu ostvariti svoja prava samo ako prilože fiskalni račun koji pokazuje gde i kada je roba kupljena", objašnjava Panajotović.

Zaposleni u Veterinarskoj inspekciji redovno obilaze gradske pijace i garantuju za kvalitet jaja, sira i mesa koje se na njima prodaje. Oni svakodnevno proveravaju ispravnost namirnica, ali samo ovlašćenih i registrovanih prodavaca.

Vetrinarski inspektori naglašavaju da ceo proces proizvodnje podleže kontroli, a to potvrdjuju i prodavci.
"Naša roba podleže rigoroznoj kontroli. Inspektori veterinarske inspekcije svakog dana uzimaju, ne samo uzorke mesa već i mleka i mlečnih proizvoda. Ovde svi imamo garancije o ispravnosti robe jer propusta ne sme da bude. Da bi uopšte dobili dozvolu za prodaju, prvo se proveravaju uslovi u kojima se živina gaji, kao i kvalitet mesa koje dolazi iz klanica", kaže Milanko Medić, vlasnik farme živine i prodavac na Bajlonijevoj pijaci.

Roba sumnjivog kvaliteta, ali i porekla, ipak ima svoje kupce jer su cene znatno niže nego u prodavnicama.

(MONDO)