Rezultati istraživanja koje je nedavno sprovedeno na Univerzitetu u Griniču pokazali su da dve krigle piva (oko 1,1 litar ukupno) mogu da budu efikasnije u ublažavanju bolova nego lekovi koje uobičajeno koristimo u te svrhe.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene tokom 18 ranijih istraživanja, i zaključili su da procenat alkohola u krvi od oko 0,08 odsto povećava naš nivo tolerancije na bol, dok istovremeno snižava njegov intenzitet.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

"Alkohol je efikasan analgetik, koji omogućava medicinski značajno smanjenje intenziteta bola. To bi donekle moglo da objasni i zloupotrebu alkohola kod osoba koje pate od hroničnih bolova, uprkos potencijalnim dugoročnim posledicama po zdravlje", navodi se u studiji.

Alkohol sadrži određenu količinu kodeina koji ublažava bol. Ali, nije sasvim pouzdano utvrđeno da li se ovaj efekat postiže jer nam alkohol malo smanji nivo anksioznosti, pa nam se čini da bol više nije toliko strašan, ili zbog toga što alkohol stvarno utiče na receptore u mozgu zadužene za bol.

Ipak, bez obzira na ovu nedoumicu, smanjenje bola je primetno, a kad nas nešto boli - to je ionako jedino što se "računa".

U studiji se, naravno, upozorava da ovo ne znači da je alkohol generalno dobar za zdravlje, i da na duže staze konzumacija alkohola izaziva više štete nego koristi, prenosi britanski "Metro".

Bolovi na ovim delovima tela otkrivaju... (FOTO)