Dve do tri šolje kafe dnevno smanjuju rizik od pojave raka dojke kod žena, dok konzumiranje alkohola povećava taj rizik, pokazale su dve švedske i jedna američka studija.

Stručnjaci univerziteta u Malmeu i Lundu ustanovili su da kafa može da odgodi lučenje kancerogenih mataboličkih produkata ženskih hormona. Osim toga, pokazalo se da kofein iz kafe ometa rast kanceroznih ćelija, prenela je agencija DPA.

U Švedskom istraživačkom savetu smatraju da je ipak još rano davati dijetetske poreporuke na bazi ovih nalaza.

Švedski stručnjaci proučili su uticaj kafe na više od 450 žena obolelih od raka dojke i ustanovili da pozitivno dejstvo ovog napitka bazira na tome kakvu varijanta određenog gena ispitanice imaju.

Pacijentkinje koje su redovno pile kafu, bile su pod 30 odsto manjim rizikom da obole od raka dojke, ukoliko su imale jednu varijantu tog gena, u odnosu na one koje su imale drugu varijantu.

Kafa je, međutim, imala pozitivno dejsto i na žene sa drugom varijantom gena - kod njih se rak u principu javljao kasnije nego kod onih koje nisu pile kafu ili su je pile retko.

S druge strane, stručnjaci američke zdravstvene organizacije Kaiser Permanente ustanovili su da su žene koje piju alkohol izložene većem riziku od raka dojke, pri čemu nije bitno da li se radi o pivu, vinu ili žestokom piću.

Utvrđeno je da su žene koje svakog dana popiju jedno do dva pića izložene riziku od raka dojke većem za deset odsto od onih koje piju manje od jedne čaše.

Rizik da obole od raka dojke bio je za čak 30 odsto veći kod žena koje su svakodnevno pile više od tri alkoholna pića.

Pomenuta organizacija je do ovih nalaza došla prateći navike u konzumiranju pića oko 70.000 žena tokom osmogodišnjeg perioda. U tom razdoblju rak dojke se javio kod 2.829 ispitanica.

(Tanjug)