Ako vodite računa šta jedete, vežbate i opet imate malo salca na stomaku, cimet bi mogao da vam pomogne. Ovaj začin sprečava gomilanje masnih naslaga oko struka, i kao da "poništi" posledice nezdrave, visokokalorične ishrane.

Što je najbolje od svega, ovi efekti se postižu uz konzumiranje razumne količine cimeta - dovoljna je kafena kašičica dnevno.

Ovo je i naučno dokazano, istraživanjem čiji su rezultati nedavno predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za kardiovaskularne bolesti, prenosi "Dejli mejl".

Istraživanje je, doduše, sprovedeno na pacovima, ali nema razloga da se dovodi u pitanje dejstvo cimeta...

Laboratorijskim pacovima tokom 12 nedelja davana je visokokalorična hrana s dodatkom cimeta, dok je kontrolna grupa dobijala namirnice bez dodatog začina.

Ispostavilo se da su pacovi koji su jeli cimet imali više antioksidanata i antiimflamatornih tela u krvi od ovih iz kontrolne grupe, ali im se smanjila i težina i obim "struka".

Ranije je već dokazano da cimet poboljšava rad organa za varenje, ali i da utiče na rad mozga povećavajući našu sposobnost razumevanja novih informacija.

Kad sve to uzmete u obzir, verovatno se isplati dodavati tu kašičicu cimeta u kafu ili žitarice za doručak, zar ne?

Namirnice sa (još malo pa) "nula kalorija"

Šta doručkuju nutricionisti

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!