Svi pušači u svetu imaju iste zablude vezane za cigarete. Svi do jednog misle da vole da puše, da bez cigarete neće uživati u životu. Čak i oni koji pokušavaju da ostave cigarete snagom svoje volje ponovo propuše samo zato što nisu razbili zablude koje su im nametnute kroz film, muziku, stereotipe u društvu, ukazuje Milenko Petronijević, bivši pušač, terapeut Centra za odvikavanje od pušenja Alen Kar.

Osnovne zablude svih pušača su:

Da vole da puše

Kada pitate pušača da li želi da ostavi cigarete, većina njih će reći da voli da puši i da ne želi da prestane. Istina je potpuno suprotna. Nijedan pušač ne puši zato što voli! Kada se sete svoje prve cigarete i prvog dima, kada su se gušili, davili i kašljali, moraju da priznaju sebi da im se nije svidela. Zašto su nastavili da puše? Ne zato što im se dopalo, već zbog društva, da bi bili prihvaćeni, nisu znali šta će sa rukama... Potom vrlo brzo postaju zavisni od nikotina.

Da će se ugojiti ako prestanu da puše

Ostavili bi pušenje, ali se plaše da će se ugojiti. Istina je da se ljudi goje od viška hrane, a ne od manjka cigareta. Kada se ostavi pušenje razbijanjem zabluda, cigareta se ne zamenjuje hranom, niti bilo kojom drugom nikotinskom zamenom.

Da su fizički zavisni i da im organizam traži nikotin

Ovo je samo donekle tačno. Fizička zavisnost od cigareta i kod najokorelijih pušača traje nekoliko dana i manifestuje kao neka praznina, nelagodnost, potreba da nešto rade sa rukama… Posle toga ih pušenju vraća samo i isključivo psihička zavisnost i saznanje da su se cigarete odrekli iz nekog razloga, zbog zdravlja, novca, a ne da su ostavili pušenje zato što je to njihov neprijatelj.

Da više neće piti kafu, uživati u hrani i piću ako ostave cigarete

Većina pušača je počela da pije kafu kada je propušila i često je neraskidivo vezivala te dve aktivnosti. Kada prestanu da puše počeće da uživaju u pravom ukusu kafe, a počeće da razlikuju dobru kafu od lošije. Ista stvar će se desiti i sa hranom i piću.

Da ih cigarete smiruju

Pušači su toliko sigurni da ih cigarete smiruju da su u to ubedili i nepušače. Zabluda je da cigareta smiruje. Ona potiče od toga što smo veoma nervozni kada smo bez cigarete, a onda se delimično smirimo kada ih zapalimo.No, primarni uzrok naše nervoze ostaje. U suštini smiruje duboko udisanje i izdisanje vazduha. Kada bi pri svakom stresu duboko disali, rasteretili bismo se i bez cigareta.

Da se, ako prestanu da puše, više neće družiti sa pušačima

Neki bivši pušači kad ostave cigarete počnu da izbegavaju druge pušače kako ne bi pali u iskušenje da ponovo zapale. Suština je u tome da shvate da je cigareta za njih veliki neprijatelj i da ne žele da joj se vrate.

Da mogu samo da smanje broj popušenih cigareta dnevno

Pitajte pušače koji su pušili po dve pakle dnevno da li su uspeli da smanje? Ako i jesu, to je bilo kratkog veka. Da su mogli da kontrolišu broj popušenih cigareta, nikada ne bi ni propušili.Veoma je lako prestati, ali je nemoguće kontrolisati pušenje.

Da će lako ostaviti cigarete samo kad budu rešili

Pitajte pušače koji su mislili da mogu da ostave cigarete samo da reše, koliko puta su se vraćali cigaretama? Ovo je najveća zabluda onih koji puše povremeno ili privremeno, onih koji puše samo uz kafu a ne kažu da popiju 10 kafa dnevno, onih koji puše samo kad izađu, a ne kažu da je to četiri dana nedeljno po dve pakle cigareta, onih koji puše samo uz piće ili utakmicu, ali ne kažu da je to veoma često. Oni se najteže odvikavaju, jer lažu sebe da nisu zavisni i da mogu da prestanu kad hoće.

Oko 15 miliona pušača u svetu prestalo je da puši kada su terapijom razbili sve zablude koje su imali o pušenju, ističe terapeut Milenko Petronijević iz Centra za odvikavanje od pušenja Alen Kar.

Recept za napitak koji pomaže da ostavite pušenje

ANKETA: Da li pušenje treba zabraniti SVUDA?

Jeste li vi ugasili?

------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!