Svakodnevna doza folne kiseline i kompleksa vitamina B ne sprečava bolesti srca i ne umanjuje stopu smrtnosti, pokazala je jedna američka studija, koja je trajala više od sedam godina.

Istraživanje, sprovedeno na 5.442 žene u bostonskoj Bolnici za žene Brigam, pokazalo je da između onih koje su redovno uzimale folnu kiselinu i vitamin B6 i B12 i onih koje to nisu činile nije bilo nikakvih razlika u učestalosti šloga, infarkta, u zakrečenosti krvnih sudova, kao ni u stopi smrtnosti, prenela je agencija Blumberg.

Folna kiselina i B vitamini smanjuju sadržaj homocisteina u krvi. Reč je o aminokiselini koja doprinosi stvaranju naslaga u arterijama i dovodi se u vezi sa srčanim oboljenjima.

Kod dece koja zbog izvesnog urođenog nedostatka imaju povećan sadržaj homocisteina u krvi i izložena su povećanom riziku ranog umiranja od srca, pomenuti koktel dodataka ishrani predstavlja uspešno rešenje problema, ali se to povoljno dejstvo folne kiseline i vitamina B ne odnosi na druge kategorije stanovnika (naravno, ukoliko su u pitanju dobro uhranjene osobe) pokazala je bostonska studija.

Istina, i kod učesnica bostonske studije došlo je do smanjenja nivoa homocisteina, ali to nije imalo očekivani efekat na zdravlje srca, iz čega američki stručnjaci zaključuju da je homocistein možda samo marker nekih drugih rizičnih faktora ili sam za sebe predstavlja rizik samo ukoliko su njegove vrednosti dramatično povećane.

Ipak, korišćenje folne kiseline i pomenutih vrsta vitamina B može da bude korisno - ako ne zbog smanjenja srčanog rizika, ljudi bi ovu kombinaciju mogli da koriste zbog proverenog dobrog delovanja na planu sprečavanja defekta novorođenčadi, poznatog pod nazivom spina bifida.

Osim toga, kombinacija folne kiseline i vitamina B provereno smanjuje kognitivno opadanje i gubitak pamćenja do kojeg dolazi s godinama, a ima zaštitno dejstvo i protiv staračkog slepila kao posledice degeneracije mrežnjače.

(Tanjug)