
Čak trećina naše populacije pati od gorušice i podrigivanja iza čega se najčešće krije gastroezofagealna refluksna bolest. Do te neprijatne pojave dolazi zbog poremećaja na nivou spoja između jednjaka i želuca gde slabost ventilnog mehanizma dovodi do vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak, piše "Blic".
Dr Dragan Popović, gastroenterolog u Institutu za bolesti digestivnog sistema Kliničkog centra Srbije (KCS), objašnjava za "Blic" da sluznica jednjaka nije prilagođena čestom izlaganju agresivnom želudačnom sadržaju, pa dolazi do njenog zapaljenja ili oštećenja.
"Specifičnost problema ogleda se u tome da više od jedne trećine pacijenata ima promene na donjem delu jednjaka, a da pri tom ne osećaju nikakve tegobe. Bolest se odvija bez simptoma, ali se javljaju gorušica, podrigivanje, nadutost i osećaj punoće", kaže dr Popović za "Blic".
Lekar opšte prakse može pacijentu da propiše jednomesečnu terapiju i sačeka reakciju. Kod nekih pacijenata, uz dobru terapiju i odgovarajući higijensko-dijetetski režim, bolest prolazi.
U slučaju izostanka pozitivnog odgovora na ovaj jednomesečni tretman, pacijenta treba uputiti na pregled kod gastroenterologa.
"Pacijenti moraju da shvate važnost zdravog i pravilnog načina života i ishrane, što je neophodno da bi se uz primenu lekova postigli dobri rezultati lečenja. To podrazumeva česte manje obroke raspoređene u pravilnim vremenskim intervalima. Hrana mora da bude dobro sažvakana, treba izbegavati ležanje posle obroka, a od večere do odlaska na spavanje moraju proći bar tri sata. Treba spavati na višem uzglavlju i izbegavati pikantnu hranu, gazirana pića, žvakanje žvake, čokoladu i sve što sadrži mentu i pepermint", savetuje dr Popović.
Dr Popović upozorava pacijente da prilikom ovakvih problema ne uzimaju sodu bikarbonu koja ne deluje blagotvorno na ovaj problem kao što se misli. U ovakvim slučajevima preporučuje se voda sa visokim alkalnim sadržajem kao što je donat Mg, koju bi trebalo ostaviti da odstoji u čaši pre konzumiranja. Ovako upotrebljena, uz redovnu terapiju, ima odličan efekat na ovu bolest.
(MONDO)
Dr Dragan Popović, gastroenterolog u Institutu za bolesti digestivnog sistema Kliničkog centra Srbije (KCS), objašnjava za "Blic" da sluznica jednjaka nije prilagođena čestom izlaganju agresivnom želudačnom sadržaju, pa dolazi do njenog zapaljenja ili oštećenja.
"Specifičnost problema ogleda se u tome da više od jedne trećine pacijenata ima promene na donjem delu jednjaka, a da pri tom ne osećaju nikakve tegobe. Bolest se odvija bez simptoma, ali se javljaju gorušica, podrigivanje, nadutost i osećaj punoće", kaže dr Popović za "Blic".
Lekar opšte prakse može pacijentu da propiše jednomesečnu terapiju i sačeka reakciju. Kod nekih pacijenata, uz dobru terapiju i odgovarajući higijensko-dijetetski režim, bolest prolazi.
U slučaju izostanka pozitivnog odgovora na ovaj jednomesečni tretman, pacijenta treba uputiti na pregled kod gastroenterologa.
"Pacijenti moraju da shvate važnost zdravog i pravilnog načina života i ishrane, što je neophodno da bi se uz primenu lekova postigli dobri rezultati lečenja. To podrazumeva česte manje obroke raspoređene u pravilnim vremenskim intervalima. Hrana mora da bude dobro sažvakana, treba izbegavati ležanje posle obroka, a od večere do odlaska na spavanje moraju proći bar tri sata. Treba spavati na višem uzglavlju i izbegavati pikantnu hranu, gazirana pića, žvakanje žvake, čokoladu i sve što sadrži mentu i pepermint", savetuje dr Popović.
Dr Popović upozorava pacijente da prilikom ovakvih problema ne uzimaju sodu bikarbonu koja ne deluje blagotvorno na ovaj problem kao što se misli. U ovakvim slučajevima preporučuje se voda sa visokim alkalnim sadržajem kao što je donat Mg, koju bi trebalo ostaviti da odstoji u čaši pre konzumiranja. Ovako upotrebljena, uz redovnu terapiju, ima odličan efekat na ovu bolest.
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.