Znate za to pravilo koje nalaže da je bezbedno pojesti hranu koja je pala na pod u roku od pet sekundi? Ispostavilo se da to pravilo ipak nije bezbedno!
Stručnjaci nas već neko vreme uveravaju da je OK pojesti hranu koja je pala na pod u roku od pet sekundi.
"Channel 4" je ovo istražio i tvrde da je to mit!
TV emisija "Kako da ostanete zdravi" otkriva da ne postoji vreme nakon kojeg je bezbedno pojesti hranu sa poda jer se bakterije na namirnice prenesu istog trenutka.
Da bi to utvrdili, isekli su tortu i stavili je dva različita mesta - pod u kuhinji i pločnik ispred kuće. Neki komadi su stajali pet sekundi, a neki i do 30 sekundi, a zatim su svi odneseni u laboratoriju radi provere bakterija.
Mikrobiolog profesor Lora Bouvoter analizirala je rezultate i otkrila da na komadima koji su stajali pet sekundi i onim koji su stajali 30 sekundi na podu ima ista količina bakterija.
Ona je takođe otkrila da se na vlažnu hranu zalepi najviše bakterija jer je vlaga inače odlična "podloga" za razvoj bakterija.
Logično, torta koja je stajala na podu u kuhinji imala je manje bakterija nego ona koja je stajala na pločniku.
Profesorka Bouvater dodaje da bakterije koje su bile na ovim komadima torte nisu opasne u smislu da bi se dete ili odrastao čovek mogao zbog njih razboleti.
"Ali, kako se povećava broj bakterija, tako se povećava i rizik od unošenja neke opasne bakterije", kaže ona.
Naučnici su obratili pažnju i na mit koji se odnosi na to da se jedenjem hrane sa poda jača imuni sistem. U vezi sa tim, profesorka kaže da NIKAKO ne treba uzeti hranu koja je pala bilo gde, osim na pod u kući.