
Sanitarna inspekcija Beograda redovno kontroliše kvalitet namirnica u prodajnim objektima, a nevezano sa visokim temperaturama vazduha leti su predvidjene rigoroznije kontrole.
"Sa posebnom pažnjom kontroliše se temperaturni režim i uslovi čuvanja namirnica u objektima brze hrane i na pijacama. Svakodnevno se kontrolišu i ugostiteljski objekti na Adi Ciganliji. Do kraja sledeće nedelje će biti završen izveštaj za ovaj mesec o količini neispravnih i uništenih namirnica, jer je praksa da se oni izradjuju jednom mesečno, na kraju meseca", rekla je za Betu šef gradskog odseka sanitarne inspekcije Ljiljana Jovanović.
Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da je u vreme visokih temperatura vazduha prilikom pripreme hrane najvažniji pravilan izbor namirnica, kao i njihovo adekvatno pranje, priprema i način čuvanja.
Prilikom kupovine odredjene namirnice treba voditi računa o njenom izgledu i roku upotrebe, a lako kvarljive proizvode treba nabavljati isključivo u radnjama gde se drže u rashladnim uredjajima.
Stručnjaci savetuju da prilikom kupovine mesa treba obratiti pažnju na miris i izgled, dok sladoled ne sme biti deformisan. Povrće i voće mora da se pere pod mlazom tekuće vode, lisnatom povrću prati posebno svaki list, krastavac pre i posle sečenja, a sitno voće prvo zajedno, a zatim i svaki plod posebno.
"Obratiti pažnju na čistoću posudja, pribora, radnih površina i voditi računa da se tremički obradjena namirnica, kao što su suhomesnati proizvodi ne obradjuje na istoj površini kao sirovo meso", kažu stručnjaci Zavoda.
Oni savetuju da se hrana služi odmah nakon pripreme i da je, ukoliko se ne služi odmah, treba što pre staviti u frižider u kom se čuva najduže do pet dana.
Neophodno je temeljno podgrejati kuvanu hranu, ne pripremati kremove od sirovih jaja, zaštiti hranu od insekata i glodara i često prati ruke.
Za put pripremiti male sokove koje treba popiti odmah po otvaranju, odustati od transporta svežeg mesa i u ručnom frižideru nositi trajne suhomesnate prozivode.
(Beta/foto:Tanjug)
"Sa posebnom pažnjom kontroliše se temperaturni režim i uslovi čuvanja namirnica u objektima brze hrane i na pijacama. Svakodnevno se kontrolišu i ugostiteljski objekti na Adi Ciganliji. Do kraja sledeće nedelje će biti završen izveštaj za ovaj mesec o količini neispravnih i uništenih namirnica, jer je praksa da se oni izradjuju jednom mesečno, na kraju meseca", rekla je za Betu šef gradskog odseka sanitarne inspekcije Ljiljana Jovanović.
Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da je u vreme visokih temperatura vazduha prilikom pripreme hrane najvažniji pravilan izbor namirnica, kao i njihovo adekvatno pranje, priprema i način čuvanja.
Prilikom kupovine odredjene namirnice treba voditi računa o njenom izgledu i roku upotrebe, a lako kvarljive proizvode treba nabavljati isključivo u radnjama gde se drže u rashladnim uredjajima.
Stručnjaci savetuju da prilikom kupovine mesa treba obratiti pažnju na miris i izgled, dok sladoled ne sme biti deformisan. Povrće i voće mora da se pere pod mlazom tekuće vode, lisnatom povrću prati posebno svaki list, krastavac pre i posle sečenja, a sitno voće prvo zajedno, a zatim i svaki plod posebno.
"Obratiti pažnju na čistoću posudja, pribora, radnih površina i voditi računa da se tremički obradjena namirnica, kao što su suhomesnati proizvodi ne obradjuje na istoj površini kao sirovo meso", kažu stručnjaci Zavoda.
Oni savetuju da se hrana služi odmah nakon pripreme i da je, ukoliko se ne služi odmah, treba što pre staviti u frižider u kom se čuva najduže do pet dana.
Neophodno je temeljno podgrejati kuvanu hranu, ne pripremati kremove od sirovih jaja, zaštiti hranu od insekata i glodara i često prati ruke.
Za put pripremiti male sokove koje treba popiti odmah po otvaranju, odustati od transporta svežeg mesa i u ručnom frižideru nositi trajne suhomesnate prozivode.
(Beta/foto:Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.