
Nekoliko kockica crne čokolade dnevno, može znatno da smanji opasnost od srčanih bolesti, a tajna verovatno leži u visokom nivou kakaa, tvrde istraživači univerzitetske bolnice u Cirihu.
Doktor Robero Korti, koji stoji na čelu istraživačkog tima, izjavio je da je kod grupe pušača koji su dnevno konzumirali 40 grama tamne čokolade u vrlo kratkom vremenskom periodu ustanovljena poboljšana funkcija arterija.
“Poboljšano funkcionisanje krvnih sudova verovatno je rezultat visokog nivoa kakaa u čokoladi”, kazao je dr Korti u izjavi za vašingtonski radio Glas Amerike.
Konti je objasnio da tamna čokolada sadrži 74 odsto kakaa, a bogata je i antioksidinima koji sprečavaju oštećenje srca, mada, kako savetuje taj naučnik, najbolji način da pušači zaštite svoje srce jeste da prestanu da puše.
S druge strane, preterano uživanje u čokoladi može da poveća opasnost od drugih zdravstvenih problema kao što su povišeni šećer i telesna težina.
Na žalost ljubitelji bele čokolade od svoje omiljene poslastice nemaju nikakve koristi, ustanovljeno je u jednom istraživnju koje je objavljeno u časopisu "Srce".
One koji, pak, ne vole čokoladu, ali vole dobru kapljicu, dobro je podsetiti da antioksidine mogu da nadju i u crnom vinu.
(Tanjug)
Doktor Robero Korti, koji stoji na čelu istraživačkog tima, izjavio je da je kod grupe pušača koji su dnevno konzumirali 40 grama tamne čokolade u vrlo kratkom vremenskom periodu ustanovljena poboljšana funkcija arterija.
“Poboljšano funkcionisanje krvnih sudova verovatno je rezultat visokog nivoa kakaa u čokoladi”, kazao je dr Korti u izjavi za vašingtonski radio Glas Amerike.
Konti je objasnio da tamna čokolada sadrži 74 odsto kakaa, a bogata je i antioksidinima koji sprečavaju oštećenje srca, mada, kako savetuje taj naučnik, najbolji način da pušači zaštite svoje srce jeste da prestanu da puše.
S druge strane, preterano uživanje u čokoladi može da poveća opasnost od drugih zdravstvenih problema kao što su povišeni šećer i telesna težina.
Na žalost ljubitelji bele čokolade od svoje omiljene poslastice nemaju nikakve koristi, ustanovljeno je u jednom istraživnju koje je objavljeno u časopisu "Srce".
One koji, pak, ne vole čokoladu, ali vole dobru kapljicu, dobro je podsetiti da antioksidine mogu da nadju i u crnom vinu.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.