Stotinama hiljada godina unazad, ljudi su žudeli za hranom koja će im dati energiju, onom koja je bila "nakrcana" solima, mastima i šećerom, jer im je samo takva hrana pružala šansu da prežive.

Danas, oni koji žive u dobrostojećim društvima imaju lak pristup svim poslasticama koje mogu (i ne mogu) da zamisle, i ta prosta činjenica (da je hrana lako dostupna u svakom trenutku) jedan je od vodećih uzroka gojaznosti, i svih posledica koje ona ostavlja na opšte stanje organizma.

Vlada SAD tek je nedavno "osvežila" zdravstvene vodiče, tako da se sada savetuje da se šećer što je moguće više izbacuje iz ishrane, ali dve skorašnje studije bacaju sasvim novo svetlo na taj problem, pošto je industrija šećera naime, već pola veka svesna štetnog uticaja šećera na zdravlje ljudi, piše IFLScience.

"Industrija šećera nije obelodanila dokaze o štetnosti iz istraživanja sprovedenih na životinjama koji bi 1) potkrepili tvrdnje da je kad su korornarne bolesti u pitanju saharoza veći faktor rizika od skroba, i 2) naveli na dalja istraživanja o saharozi kao potencijalnom karcinogenu", navodi se u dokumentima.

Danas, trgovinsko udruženje koje se bavi šećerom u SAD poznato je kao Asocijacija za šećer, ali '60. godina prošlog veka, bilo je poznata kao Fondacija za proučavanje šećera.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku "kopali" su po staroj dokumentaciji i tokom proteklih par godina utvrđeno je da je tadašnja Fondacija za istraživanje šećera zataškavala sve rezultate istraživanja koji joj nisu bili po volji. 

Kako je objavljeno prošle godine u stručnom magazinu Interna medicina, prva studija koju je tajno finansirala tadašnja Fondacija za šećer bila je objavljena 1967.

Manipulišući statističkim podacima, taj dokument je opovrgao dokaze o povezanosti konzumiranja šećera sa porastom nivoa lipida (masnoća) u krvi, što kao posledicu ima povišen rizik od bolesti srca.

Ova studija "slučajno" se pojavila u trenutku kad je ovo pitanje bilo predmet velike polemike među naučnicima, dakle, pre četrdesetak godina. Danas, ova povezanost je apsolutno dokazana i niko je više ne dovodi u pitanje.

A kako je upravo otkriveno u stručnom časopisu PLOS Biology, '60. godina finansiran je još jedan istraživački projekat...

Sprovođen između 1967. i 1971, "Projekat 259" Fondacije za proučavanje šećera bavio se uticajem konzumacije šećera na digestivni sistem pacova.

Nakon što su pronađeni dokazi o povezanosti sa pojavom raka bešike, Fondacija za proučavanje šećera ukinula je finansiranje pred sam kraj istraživanja.

Rezultati nikada nisu objavljeni.

U to ime, evo videa koji sasvim fino ilustruje kako organizam reaguje na izbacivanje šećera iz ishrane:

Šećer stvara zavisnost kao kokain?

Koliko šećera ima vaša omiljena hrana