Gotovo četiri milijarde ljudi na planeti ima karijes na zubima, pokazuju podaci Svetske dentalne federacije (FDI).
Zubni karijes i dalje predstavlja zdravstveni problem koji je rasprostranjen u celom svetu.
Podaci pokazuju da od bolesti zuba pati 3,9 milijardi ljudi širom sveta, a više od 40 odsto globalne populacije se bori sa posledicama nelecenog propadanja zuba.
Kvarenje zuba je posledica demineralizacije zubne gledi usled pojacanog lucenja kiseline u ustima, koja nastaje usled konzumiranja šecera i drugih ugljenih hidrata koje unosimo putem hrane i pica. Upravo zato se preterana konzumacija šecera dovodi u vezu sa zubnim karijesom.
Zašto su niskokalorijski zasladivaci dobri za održavanje zdravlja zuba
Za razliku od ugljenih hidrata, niskokalorijski zasladivaci se ne razlažu uz pomoc bakterija u ustima te nisu uzrocnici karijesa i propadanja zuba.
Zamena šecera nisko-kalorijskim zasladivacima može da pomogne da ljudi nastave da uživaju u slatkom ukusu u okviru ishrane koja nece oštetiti zdravlje zuba.
Evropska uprava za bezbednost hrane EFSA donela je zakljucak u istraživanju iz 2011. godine u kome se istice da "zasladivaci održavaju mineralizaciju zuba time što umanjuju njihovu demineralizaciju kada se konzumiraju umesto šecera".
Kako biste svakodnevno održavali dobre navike oralne higijene, uz redovne kontrole kod stomatologa, potrebno je da redovno perete zube, hranite se zdravo i smanjite unos šecera, a umesto njih koristite nisko-kalorijske zasladivace.
Važno je i da se rešite loših navika poput pušenja i konzumiranja alkohola koji takode uticu na propadanje zuba. Prevencija, rana dijagnostika i pravovremeno lecenje pomoci ce da duže održite zdrave zube.