Vitamin C u većim količinama može da smanji opasnost od pojave dijabetesa i to čak za 62 odsto, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u američkom "Godišnjaku interne medicine".

Dr En-Helen Harding i njene kolege s Kembridža došli su do tih rezultata obavljajući tokom 12 godina anketu među muškarcima i ženama o njihovoj ishrani.

Učesnici su na početku istraživanja imali između 40 i 75 godina, a žene su predstavljale dve trećine tih dobrovoljaca.

Istraživači su, za 12 godina, otkrili 735 novih slučajeva dijabetesa među 21.831 učesnikom istraživanja.

Naučnici su podelili učesnike u pet grupa prema količini vitamina C u njihovoj krvnoj plazmi.

Kod učesnika koji su se našli u petoj grupi, odnosno onih koji su imali najviše vitamina C u plazmi, došlo je do smanjenja opasnosti od pojave dijabetesa tipa 2 za 62 odsto u odnosu na one koji su imali najmanje vitamina C u krvi.

To je verovatno jedan od razloga kojim se objašnjava zašto su ljudi koji redovno konzumiraju voće i povrće puno vitamina C izloženi manjoj opasnosti da obole od dijabetesa.

Vitamin C, kao i drugi sastojci voća i povrća, poseduju antioksidativna svojstva.

Taj vitamin omogućava borbu protiv oksidacionog stresa koji može da izazove poremećaj metabolizma glukoze i hiperglikemiju, preneli su francuski mediji.

(Tanjug)