Evo koliko istine ima u svim teorijama o zelenom čaju koji leči sve ("a naročito zanoktice").
Od saveznika u borbi protiv viška kilograma, do teorije da pomaže da se pobede rak, Alchajmerova bolest i povišeni krvni pritisak, zeleni caj preporucuje se vec neko vreme kao skoro "cudotvorni" napitak koji "nema šta ne leci".
Zeleni caj u Kini se pije vec vekovima, u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se u lecenju razlicitih zdravstvenih problema, ukljucujuci i depresiju recimo, a u poslednjih nekoliko godina postao je sinonim za zdrav nacin života i u zapadnoj kulturi.
U njega se "kunu" poznate licnosti, ali i samoproklamovani eksperti za zdravlje, pozivajuci se na brojna pozitivna dejstva ovog napitka, medu kojima su i teorije da pomaže u mršavljenju, kao i da sadrži antioksidante koji navodno pomažu u lecenju razicitih tipova kancera, kardiovaskularnih bolesti i Alchajmerove bolesti.
Kad sve to uzmete u obzir, nije cudno što mnogi veruju da je zeleni caj "eliksir zdravlja". Ali, šta su od toga cinjenice, a šta samo "urbane legende"? Da li je zeleni caj stvarno dobar, i ako jeste, kod kojih stanja pomaže, a na koja nema ama baš nikavog uticaja?
Zeleni caj i mršavljenje
Zeleni caj sadrži vitamine B grupe, folate (folnu kiselinu), mangan, kalijum, magnezijum, kofein i druge antioksidante, kao što su recimo katehini.
I, upravo su katehini, uz kofein koji se prirodno nalazi u zelenom caju, ono što, kako se veruje, pomaže telu da sagori više kalorija.
Proizvodi za mršavljenje na bazi zelenog caja, s druge strane, sadrže mnogo višu koncentraciju katehina i kofeina nego caj koji sami sebi skuvate.
Ali… Studija iz 2012. koja je analizirala rezultate 18 ranijih istraživanja u kojima je ucestvovalo 1.945 osoba nije utvrdila da konzumacija zelenog caja znacajnije utice na skidanje viška kilograma.
Zeleni caj i holesterol
Zahvaljujuci pomenutim katehinima, u izveštaju objavljenom 2013. godine u kojem je dat pregled 11 ranijih istraživanja u kojima je ucestvovao 821 ispitanik, navodi se da svakodnevna konzumacija zelenog i crnog caja (bilo u vidu napitka, bilo putem suplemenata) može da pomogne u snižavanju povišenog nivoa holesterola i povišenog krvnog pritiska.
Važno je ipak napomenuti da se autori studije donekle ograduju, isticuci da su istraživanja bila kratkog veka, te da su za ocenu dugorocnog efekta potrebne druge studije, piše "Miror".
Ovi rezultati potvrdili su, doduše, nalaze ranije studije iz 2011. kojom je utvrdeno da redovno konzumiranje zelenog caja dovodi do malog snižavanja nivoa holesterola, ali ni jedna od ovih studija ne navodi koliko bi tacno caja trebalo da se pije da bi se ovaj pozitivan efekat ostvario.
Zeleni caj i rak
Nema dokaza da konzumacija zelenog caja štiti od bilo kog tipa kancera.
Studija iz 2009. godine u kojoj su analizirani rezultati 51 ranijeg istraživanja, u kojima je ucestvovalo više od 1,6 miliona ljudi, tokom koje je proucavan uticaj konzumiranja zelenog caja na rak bešike, prostate, dojke, usta i pluca, navodi da je "bilo kakva povezanost izmedu zelenog caja i raka slaba i vrlo kontradiktorna".
Zeleni caj i Alchajmerova bolest
Veruje se da postoji veza izmedu konzumiranja zelenog caja i odlaganja prvih simptoma ili prevencije Alchajmerove bolesti.
Ali, dokazi za ovu tvrdnju su prilicno slabašni i zasnivaju se na testovima koji su 2010. vršeni na životinjskim celijama, u laboratoriji. Tada jeste utvrdeno da antioksidanti iz zelenog caja štite nervne celije od odumiranja koje se povezuje sa demencijom i Alchajmerovom bolešcu, ali pitanje je da li isto važi i za ljude…
Zeleni caj i propadanje zuba
Evo i malo dobrih vesti bez "ali": zeleni caj stvarno nije loše "oružje" za održavanje oralne higijene.
Mala studija iz 2014. poredila je efekat ispiranja usta zelenim cajem u odnosu na korišcenje tecnosti za ispiranje usta, i ispostavilo se da su jednako efikasni. U prilog zelenom caju ovde ide i cena, pošto je jeftiniji od sredstava za ispiranje usta.
Zeleni caj i krvni pritisak
Nekoliko nezavisnih studija bavilo se ovom temom, proucavajuci da li krvni pritisak može da se "spusti" ispijanjem zelenog caja.
Iako je utvrdeno da postoji povezanost izmedu snižavanja krvnog pritiska kod osoba koje inace imaju povišen, i ispijanja zelenog caja, taj ucinak je u studiji opisan kao "skroman".
Takode, nije utvrdeno da li to neznatno snižavanje krvnog pritiska može da bude znacajno u smislu prevencije moždanog udara ili kardiovaskularnih bolesti.
"Konacna presuda"
Dokazi o uticaju zelenog caja na zdravlje nisu konacni i nepobitni.
"Na Dalekom istoku, zeleni caj se koristi u lecenju razlicitih stanja, od artritisa do gojaznosti, kao i prevencija protiv kancera, iako nema definitivnih naucnih dokaza koji bi to potvrdili. Ali, u umerenim kolicinama svakako nema štetnih efekata, tako da oni koji ga vole mogu slobodno da nastave da uživaju u ovom napitku", kaže Alison Hornbi iz Britanske asocijacije dijeteticara.