Ljudi koji povremeno popiju čašicu alkohola izloženi su manjem riziku od rane smrti u odnosu na one koji nikada ne piju, pokazuje istraživanje.
Stopa smrtnosti je niža medu onima koji ponekad popiju cašicu alkohola, odnosno medu onima koji popiju do tri krigle piva ili cašu vina nedeljno.
Rizik od rane smrti raste za oko 20 odsto kod onih koji preterano piju, odnosno koji pomenutu kolicinu alkohola unose na dnevnom nivou, pokazala je studija.
Osim toga, rizik od rane smrti ili od obolevanja od kancera je za sedam odsto veci kod onih koji nikada nisu pili alkohol, nego kod onih koji povremeno popiju cašicu.
U nacelu, strucnjaci ne savetuju da se nedeljno unosi više od 14 jedinica alkohola, što je oko šest krigli piva ili sedam caša vina.
"Prethodne studije su pokazale da osobe koje umereno piju žive duže od osoba koje nikada nisu probale alkohol", kaže vodeci autor studije dr Endru Kanzman. "Istraživanja o raku daju drugaciji utisak - da je cak i umerena konzumacija alkohola povezana sa povecanim rizikom obolevanja od raka".
Dr Kanzman istice da je to dovelo do zbunjujuce poruke o uticaju alkohola na zdravlje i do toga da ljudi ne znaju šta uopšte spada u umerenu konzumaciju alkohola. On se nada da ce ova nova otkrica, zasnovana na analizi oko 100.000 odraslih ljudi, dati jasniju poruku.
Autor studije dodaje da je konzumiranje alkohola licni izbor i da cilj studije nije da ljudima kaže da li smeju ili ne smeju da piju.
"Cilj ove studije je bio da obezbedi dokaze, kako bi ljudi imali informacije i mogli da donesu zdravije odluke kada je rec o konzumiranju alkohola".
Ipak, on upozorava da ove rezultate ne treba uzeti "zdravo za gotovo" jer se još uvek ne zna tacan razlog zašto je alkohol, u malim kolicinama, dobar za zdravlje.
"Postoje neke naznake da umereno konzumiranje alkohola dobro deluje na srce, ali to još uvek nije cvrsto dokazano. Svakako, smatramo da bi bilo nepristojno da preporucimo onima koji nikada ne piju da pocnu da piju".
Elem, ova studija je pokazala da su najvecem riziku (21 odsto vecem od ostalih) od rane smrti i obolevanju od kancera izloženi oni koji previše piju, a pod tim se misli na osobe koje konzumiraju tri i više alkoholnih napitaka dnevno.
Osobe koje piju dva do tri pica dnevno imaju deset odsto vece šanse da umru mladi ili da obole od kancera, dok je rizik kod onih koji piju jedno pice nedeljno oko osam odsto veci, a sedam odsto je veci kod onih koji nikada ne piju.
Dodatni rizik obolevanja od raka ili rane smrtni nije primecen kod onih koji piju izmedu tri i pet pica nedeljno. Oni koji piju pet do sedam pica nedeljno ili jedno-dva dnevno su, pak, izloženi nešto vecem riziku.