Svi znamo da je doručak "najvažniji obrok", ali ako jedete "pogrešne" namirnice, prave vam više štete nego koristi.
Mnogo puta smo vec culi da je važno šta jedemo ujutru jer to pokrece metabolizam i važno je za kontrolu telesne težine. Dakle, nije važno samo da pojedete nešto, vec je bitno ŠTA jedete.
Tacnije, "pogrešne" namirnice pojedene za dorucak mogu da vam naštete, odnosno da poremete hormone koji imaju presudnu ulogu u kontroli masti u telu.
Evo koji izbori su najgori kad je rec o dorucku i šta nutricionisti nikad ne bi pojeli za prvi obrok.
1. Vocni jogurt
U redu je ako koristite "obican" jogurt i u njega dodajete voce jer su šeceri u takvom jogurtu i u vocu prirodni. Sa druge strane, ako za dorucak jedete vocni jogurt i musli, verovatno time dodajete oko 20-20 grama ili 5-7 kašicica šecera svojoj dnevnoj dozi.
To što izgleda zdravo ne znaci da nema dodatih šecera...
2. Palacinke
Palacinke mogu da budu brz i ukusan dorcak, posebno ako vikendom odete negde da prezalogajite. Ali, kada je rec o nutrijentima, sirup, voce, sladoled, krem i slicne stvari koje daju ukus palacinkama mogu da sadrže i do 50 grama šecera, kao i veliku kolicinu rafinisanih ugljenih hdirata, zahvaljujuci belom brašnu od kojeg se prave.
Ova kombinacija šecera i skroba rezultira visokim nivoom insulina, zbog cega nije preporucljivo da cesto jedete palacinke, a posebno ne za dorucak.
3. Slanina i jaja
Jaja se nekako uvek pominju kao opcija za dorucak, zahvaljujuci tome što sadrže dosta proteina i nutrijenata.
Sa druge strane, ako uz njih jedete dosta masne slanine, pa još uz to uzmete i veliko parce belog hleba, ovaj dorucak postaje obrok bogat zasicenim mastima, solju i obradenim ugljenim hidratima - što je gotovo najgora kombinacija nutrijenata.
Šta je onda najbolja opcija? Poširana jaja sa hlebom od žitarica, a ako baš morate da dodate slaninicu, gledajte da bude što manje masna i neka to bude mali, tanak komad.
4. Zasladeni napici
Nebitno je da li je vaš izbor vocni smuti napitak, kafa ili nešto trece, ali ako vaš tecni dorucak sadrži dosta šecera, uticace na nivo insulina.
Visok nivo insulina tokom vremena može da dovede do toga da se masti skladište umesto da se sagorevaju. Zbog toga, namirnice koje sadrže dosta koncentrovanog šecera (ukljucujuci i šecere iz voca, dodate šecere, med ili sirup) nisu dobrar izbor za dorucak jer podižu nivo insulina.
Generalno, kada je rec o napicima, najbolje je izbegavati zasladene, a posebno ujutru kada se nivo hormona i apetit "programiraju" za ostatak dana.