Lecenje pacijenata u inostranstvu o trosku drzave.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

U inostranstvu o trošku države na lečenju 26 osoba

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Ove godine odobreno lečenje 26 pacijenata u inostranstvu. Najmlađi pacijent koji je poslat na lečenje u inostranstvo imao je manje od godinu dana, a najstariji 36 godina.

infuzija, bolnica, klinika, hitna pomoć, bolest, zaraza, lečenje, lekari, doktor, doktori, pacijent, pacijenti, infuzija, fiziološki rastvor, zdravstvo
ilustracija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ove godine odobreno je lečenje za 26 pacijenata čija oboljenja, stanja ili povrede ne mogu uspešno da se leče u Srbiji, rečeno je danas na konferenciji za medije.

U prvih šest meseci ove godine potrošeno je nešto više od 157 miliona dinara na lečenje tih pacijenata, od čega je 153 miliona izdvojeno iz budžeta Srbije, a gotovo četiri miliona dinara iz donacija.

Za ovu godinu ostalo je 105.738.506 dinara koji će biti iskorišćeni ukoliko za tim bude bilo potrebe, a učesnici konferencije istakli su da će novca biti za svakog kome bude potreban.

Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvu postoji od 2014. godine, a zaključno sa današnjim danom odobreno je lečenje 112 pacijenata u inostranim zdravstvenim ustanovama, predloženo je da se pošalje 221 uzorak za genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostranim laboratorijama i odobren je dolazak stranih eksperata za 17 pacijenata.

Predsednik Nadzornog odbora fonda za lecenje u inostranstvu Veran Matić rekao je da se pored izdvajanja novčanih sredstava i slanja pacijenata na lečenje, vrši i analiza i praćenje uspešnosti lečenja, kao i da se strani eksperti pozivaju da leče pacijente u našoj zemlji.

On je naveo da će jedan od predloga u budućnosti biti i da se Bužetski fond proširi na oboljenja koja se efikasnije leče van zemlje nego u Srbiji, a ne samo na ona koja se u našoj zemlji uopšte ne leče, kao što je slučaj sada.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić istakao je da se prilikom slanja pacijenata na lečenje van Srbije poštuju stroge medicinske indikacije i dodao da u drugim zemljama imaju veća iskustva sa retkim bolestima, budući da je stanovništva više.

Upravo iz tog razloga, ukazao je, lečenje daje bolje rezultate, a sredstva koja se ulažu nisu utrošena uzalud.

On je naveo da stručne komisije veoma pažljivo procenjuju da li pacijent može da se izleči, te da to nije igranje sa nečijom sudbinom, niti bacanje para.

Đukić kaže da se pacijenti šalju u najprestižnije medicinske ustanove sa kojima Srbija ostvaruje saradnju, ali ističe da Ministarstvo zdravlja ima veliko poverenje u domaće institucije i lekare, kao i da medicinska tehnologija više nije problem.

"Nije nam više problem tehnologija, znanje, pamet i organizaciju imamo. Nadam se sve boljem zdravstvenom sistemu", zaključio je sekretar.

Predsednik Lekarske komisije Fonda profesor Vladislav Vukomanović naveo je da se prilikom slanja na lečenje ne radi o eksperimentalnoj medicini niti kliničkim studijama, već se pacijenti šalju na proverene medicinske metode.

On je rekao da su najčešća oboljenja zbog kojih se lečenje u inostranstvu odobrava neurološke bolesti (cerebralna paraliza, teška obobljena krvnih sudova mozga), hemato-onkološka oboljenja, bolesti lokomotornog sistema i stečena oboljenja očiju kod preveremeno rođene dece.

Vukomanović je dodao da je prošle godine 39 pacijenata poslato na lečenje u inostrane zdravstvene ustanove i da je potrošeno ukupno 206 miliona dinara.

"Sve ovo ukazuje da ovaj Fond treba da postoji, kao i da bi trebalo još više da radimo na dovođenju stručnjaka van Srbije koji će lečiti pacijente u našoj zemlji"

Najmlađi pacijent koji je poslat na lečenje u inostranstvo imao je manje od godinu dana, a najstariji 36 godina.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

loader