krema.jpg
MONDO/Zora Ćirković 

Hidratantne kreme sa SPF nisu dovoljna zaštita od sunca, tvrde stručnjaci.

Ako ste mislili da je dovoljno da nanesete malo hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom na lice, prevarili ste se.

Nova studija pokazuje da, iako mnogi misle da hidratantna krema sa SPF 30 štiti lice od UV zračenja, ispostavilo se da nije tako.

Naučnici sa Univerziteta u Liverpulu naglašavaju da je jedino krema za sunčanje dovoljna zaštita kada provodite vreme napolju.

Tim naučnika sproveo je studija u kojoj su učesnici studije prvog dana testiranja na lice naneli kremu za sunčanje, a sledećeg dana hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom.

Zatim su fotografisali njihova lica oba dana, koristeći specijalnu kameru koja može da vidi UV svetlost. Zaključili su da su učesnici zaštitili 89 odsto kože lica kada su naneli kremu za sunčanje, a 84 odsto nanoseći hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom.

Osim toga, naučnici ističu da ljudi kremu za sunčanje nanose u debljem sloju nego hidratantnu kremu, pa je to još jedan razlog zašto prva bolje štiti.

"Iako hidratantne kreme sa SPF štite od sunca, naša istraživanja pokazuju da to nije isti nivo zaštite kao kreme za sunčanje", kaže član istraživačkog tima Ostin Mekormik.

"Mi ne savetujemo korišćenje hidratantnih krema ili šminke koja sadrži zaštitni faktor - bolje je i to nego ništa, ali za duži boravak na suncu savetujemo kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom".