Ishrana bogata cinkom, beta-karotinom i vitaminima C i E umanjuje za 35 odsto rizik od razvoja makularne degeneracije, čija je posledica slabljenje vida, utvrdili su holandski naučnici.
Ishrana bogata cinkom, beta-karotinom i vitaminima C i E umanjuje za 35 odsto rizik od razvoja makularne degeneracije, čija je posledica slabljenje vida, utvrdili su holandski naučnici.Stručnjaci su ispitivali način ishrane kod 4.000 Holandjana i utvrdili da su osobe čija je ishrana bila bogata cinkom, beta-karotinom i vitaminima C i E imale za 35 odsto manji rizik od razvoja makularne degenracije od osoba čija je ishrana sadržavala najmanje navedenih elemenata.
Utvrdjeno je, takodje, da su osobe čija ishrana oskudeva u navedenim sastojcima izložene za 20 odsto većem riziku od razvoja makularne degeneracije od osoba koje te sastojke unose u dovoljnim količinama.
(MONDO)