Konzumiranje tri štangle čokolade mesečno smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 13 odsto, ali svakodnevno uzimanje ove poslastice, koja sadrži mnogo šećera i masti, povećava taj rizik za 17 odsto.

Prirodna jedinjenja u čokoladi, flavonoidi, poboljšavaju zdravlje krvnih sudova, a najzdravija je tamna čokolada, koja ima najveći nivo flavonoida i najmanji nivo šećera.

Povremeno konzumiranje ovog slatkiša, odnosno tri štangle mesečno, dobro je za zdravlje.

Naučnici veruju da prirodna jedinjenja u čokoladi pomažu i kod smanjenja upalnih procesa. Međutim, najvažnija je umerenost, tj. čokolada je zdrava samo ako se jede povremeno, kažu istraživači.

"Čokolada je važan izvor flavonoida koji su povezani sa smanjenjem upalnih procesa i povećanjem dobrog nivoa holesterola", rekao je glavni istraživač Čajakrit Kritanavong sa Medicinskog fakulteta u NJujorku.

On je dodao da, što je još važnije, flavonoidi povećavaju nivo azotnog oksida, gasa koji širi krvne sudove i jača cirkulaciju.

"Međutim, pošto čokolada ima visok nivo zasićenih masti, ključ je u umerenom konzumiranju", naglasio je on.

Čokolada