Znate da ne treba preterano da jedete slatkiše zbog zdravlja, ali ima nešto još gore od toga...
Veštacki zasladeni napici izlažu ljude još vecem riziku od dijabetesa tipa 2 nego zasladena hrana, pokazala je nova studija.
Proizvodi koji imaju dodatu fruktozu predstavljaju "višak energije" u našoj ishrani, kažu naucnici, dodajuci da to ima štetan efekat na nivo šecera u krvi.
Kanadski istraživacki tim je otkrio da namirnice i napici koji prirodno sadrže fruktozu, poput celog voca, povrca, prirodnih vocnih sokova i meda, ne predstavljaju opasnost po zdravlje.
Medutim, zasladeni napici su potpuno druga prica: napravljeni su sa sastojcima koji "pojacavaju" fruktozu, zbog cega nivo šecera u krvi preterano raste.
Zbog svega toga, strucnjaci preporucuju da se zasladeni napici, slatkiši, peciva i druga hrana koja ima dodatog šecera, smanje.
Inace, naucnici sa Univerziteta u Torontu su sakupili rezultate 155 studija koje su istraživale kako razlicite namirnice sa fruktozom utice na nivo šecera u krvi kod zdravih, i kod ljudi koji boluju od dijabetesa.
Tim je otkrio da vecina namirnica koje sadrže fruktozni šecer nemaju loš efekat na nivo šecera u krvi, sve dok se ne jedu u preteranim kolicinama. Voce i prirodni vocni sokovi cak dobro deluju na nivo šecera u krvi i na kontrolu insulina, posebno kod osoba obolelih od dijabetesa.
Ali, namirnice kojima unosimo energiju koja ne sadrži nutrijente, posebno zasladeni napici i veštacki vocni sokovi, imaju najštetniji efekat na zdravlje, tvrde naucnici.