Veštački zaslađeni napici izlažu ljude još većem riziku od dijabetesa tipa 2 nego zaslađena hrana, pokazala je nova studija.

Proizvodi koji imaju dodatu fruktozu predstavljaju "višak energije" u našoj ishrani, kažu naučnici, dodajući da to ima štetan efekat na nivo šećera u krvi.

Kanadski istraživački tim je otkrio da namirnice i napici koji prirodno sadrže fruktozu, poput celog voća, povrća, prirodnih voćnih sokova i meda, ne predstavljaju opasnost po zdravlje.

Međutim, zaslađeni napici su potpuno druga priča: napravljeni su sa sastojcima koji "pojačavaju" fruktozu, zbog čega nivo šećera u krvi preterano raste.

Zbog svega toga, stručnjaci preporučuju da se zaslađeni napici, slatkiši, peciva i druga hrana koja ima dodatog šećera, smanje.

Inače, naučnici sa Univerziteta u Torontu su sakupili rezultate 155 studija koje su istraživale kako različite namirnice sa fruktozom utiče na nivo šećera u krvi kod zdravih, i kod ljudi koji boluju od dijabetesa.

Tim je otkrio da većina namirnica koje sadrže fruktozni šećer nemaju loš efekat na nivo šećera u krvi, sve dok se ne jedu u preteranim količinama. Voće i prirodni voćni sokovi čak dobro deluju na nivo šećera u krvi i na kontrolu insulina, posebno kod osoba obolelih od dijabetesa.

Ali, namirnice kojima unosimo energiju koja ne sadrži nutrijente, posebno zaslađeni napici i veštački voćni sokovi, imaju najštetniji efekat na zdravlje, tvrde naučnici.