
Masne kiseline omega-6 koje se nalaze u biljnim uljima mogu uticati na sniženje visokog krvnog pritiska, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika sa japanskog univerziteta Šiga.
Naučnici su došli do tih rezultata merenjem krvnog pritiska 4.680 osoba starosti od 40 do 59 godina iz raznih zemalja kao što su Kina, Japan ili Velika Britanija i uporedili ih s njihovim načinom ishrane, prenela su francuska glasila.
Istraživaci su primetili da su učesnici koji su unosili najviše omege-6 istovremeno imali i najniži nivo krvnog pritiska.
Povezanost bi, kako su konstatovali japanski naučnici, bila još veća kod osoba koje se ne nalaze pod nekim posebnim načinom ishrane ili terapijom protiv kardiovaskularnih oboljenja.
Ranija istraživanja su pokazala da masne kiseline omega-3 koje postoje u određenoj vrsti ribe štite od kardiovaskularnih oboljenja.
(Tanjug)
Naučnici su došli do tih rezultata merenjem krvnog pritiska 4.680 osoba starosti od 40 do 59 godina iz raznih zemalja kao što su Kina, Japan ili Velika Britanija i uporedili ih s njihovim načinom ishrane, prenela su francuska glasila.
Istraživaci su primetili da su učesnici koji su unosili najviše omege-6 istovremeno imali i najniži nivo krvnog pritiska.
Povezanost bi, kako su konstatovali japanski naučnici, bila još veća kod osoba koje se ne nalaze pod nekim posebnim načinom ishrane ili terapijom protiv kardiovaskularnih oboljenja.
Ranija istraživanja su pokazala da masne kiseline omega-3 koje postoje u određenoj vrsti ribe štite od kardiovaskularnih oboljenja.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.