
Antioksidansi iz trešanja mogli bi da pomognu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja, pokazali su rezultati novog američkog istraživanja obavljenog na pacovima.
Grupa istraživača s Univerziteta u Mičigenu (SAD) je došla do tog zaključka obaviši ispitivanje na dve grupe pacova kod kojih su primenjeni različiti načini ishrane.
Ishrana prve grupe pacova sastojala se od kalorija od kojih je 45 odsto poticalo od lipida, a 40 odsto od glucida, dok se ishrana druge grupe sastojala od 10 odsto kalorija od lipida i 75 odsto od glucida.
Nekim pacovima su kao dodatak obroku davane trešnje u prahu, koje su predstavljale oko jedan odsto njihove dnevne ishrane.
Nakon 12 sedmica istraživači su primetili da pacovi koji su dobijali trešnje imaju niži holesterol i manje masnih naslaga oko abdomena, od onih u čijoj ishrani nisu bile zastupljene trešnje, što naučnici pripisuju velikom broju antioksidanasa u trešnjama.
Primećeno je i da je kod pacova koji su konzumirali trešnje nivo dve supstance, izazivača upala, bio niži nego kod ostalih pacova, i to "Interleukina 6" za 30 odsto, a "TNF alfe" za 40 odsto.
Antioksidansi iz trešanja, u stvari, deluju na nivou gena na uzročnike proizvodnje ta dva molekula koji se javljaju kod upalnih procesa.
(Tanjug)
Grupa istraživača s Univerziteta u Mičigenu (SAD) je došla do tog zaključka obaviši ispitivanje na dve grupe pacova kod kojih su primenjeni različiti načini ishrane.
Ishrana prve grupe pacova sastojala se od kalorija od kojih je 45 odsto poticalo od lipida, a 40 odsto od glucida, dok se ishrana druge grupe sastojala od 10 odsto kalorija od lipida i 75 odsto od glucida.
Nekim pacovima su kao dodatak obroku davane trešnje u prahu, koje su predstavljale oko jedan odsto njihove dnevne ishrane.
Nakon 12 sedmica istraživači su primetili da pacovi koji su dobijali trešnje imaju niži holesterol i manje masnih naslaga oko abdomena, od onih u čijoj ishrani nisu bile zastupljene trešnje, što naučnici pripisuju velikom broju antioksidanasa u trešnjama.
Primećeno je i da je kod pacova koji su konzumirali trešnje nivo dve supstance, izazivača upala, bio niži nego kod ostalih pacova, i to "Interleukina 6" za 30 odsto, a "TNF alfe" za 40 odsto.
Antioksidansi iz trešanja, u stvari, deluju na nivou gena na uzročnike proizvodnje ta dva molekula koji se javljaju kod upalnih procesa.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.