Borovnice i brusnice su veoma dobre za oralno zdravlje, kažu stomatolozi, nakon studije koja je pokazala da to voće smanjuje rizik od pojave karijesa tako što smanjuje aktivnost bakterija u ustima.

Ovo voće je bogato polifenolima koji su antioksidanti, a već je poznato da oni štite od slobodnih radikala u telu.

Dr Najdžel Karter objašnjava da se polifenoli iz brusnica i borovnica zadržava u pljuvački i nakon što progutamo voće, tako da i kasnije nastavljaju da deluju.

Autor studije dr Nebu Filip kaže da se ovo voće može koristiti kao "prirodno oružje" u prevenciji karijesa.

Prema izveštaju studije, konzumiranje šake brusnica ili borovnica dnevno može značajno da smanji oralne zdravstvene probleme.

Dr Karter naglašava da voće ipak sadrži prirodne šećere, te da to može da šteti zubima ako se jede često i u velikim količinama.

"Najbolje je jesti voće uz obrok ili odmah posle večere", kaže on.

Polifenoli, koji se nalaze u borovnicama i brusnicama, ne štite samo od karijesa, već štite i od srčanih bolesti i kancera. Sadrže i antioksidante koji pomažu u hidrataciji i dobar su izvor vlakana i drugih nutrijenata.