Izvestan sastojak zelenog čaja mogao bi da uspori, ili čak spreči, razvoj dijabetesa tipa 1, ukazuje jedno američko istraživanje na miševima.
Izvestan sastojak zelenog čaja mogao bi da uspori, ili čak spreči, razvoj dijabetesa tipa 1, ukazuje jedno američko istraživanje na miševima.
Zeleni čaj sadrži više antioksidanata za koje se pokazalo da smanjuju zapaljenske procese, sprečavaju smrt ćelija i čak, možda, štite od kancera.
Dr. Stiven Šu, iz Medicinskog koledža Džordžije, i njegov tim testirali su dejstvo preovlađujućeg antioksidanta iz zelenog čaja, poznatog pod skraćenicom EGCG, na laboratorijskim miševima sa predispozicijom da obole od dijabetesa tipa 1 i takozvanog Sjogrenovog sindroma, kojeg karakterišu suve oči i usta zbog oštećenja žlezda koje ih vlaže.
Kod miševa kojima je davana voda obogaćena dvoprocentnim EGCG-om, dramatično se usporio razvoj dijabetesa tipa 1. Posle 16 nedelja među ovim miševima se pomenuti oblik šećerne bolesti pojavio u samo 25 odsto slučajeva, prema 67 odsto među miševima koji su pili običnu vodu.
Posle 22 nedelje, 45 odsto miševa kojima je davan EGCG obolelo je od dijabetesa, dok je među onima koji su pili običnu vodu obolelo 78 odsto jedinki.
Kod miševa koji su pili vodu sa antioksidantom EGCG je, takođe, konstatovano znatno ublažavanje i odlaganje Sjogrenovog sindroma, za koji, bar za sada, ne postoji pravi lek.
I dijabetes tipa 1 i pomenuti sindrom su autoimune bolesti, kod kojih imuni sistem organizma napada sopstveno tkivo kao da je strano telo.
Šu i njegove kolege su, takođe, otkrili da se ćelije pljuvačnih žlezda pod autoimunim napadom umnožavaju, ali da antioksidans EGCG usporava taj proces. Inače, takvo rapidno deljenje ćelija uočava se i kod psorijaze.
(Tanjug)
Zeleni čaj sadrži više antioksidanata za koje se pokazalo da smanjuju zapaljenske procese, sprečavaju smrt ćelija i čak, možda, štite od kancera.
Dr. Stiven Šu, iz Medicinskog koledža Džordžije, i njegov tim testirali su dejstvo preovlađujućeg antioksidanta iz zelenog čaja, poznatog pod skraćenicom EGCG, na laboratorijskim miševima sa predispozicijom da obole od dijabetesa tipa 1 i takozvanog Sjogrenovog sindroma, kojeg karakterišu suve oči i usta zbog oštećenja žlezda koje ih vlaže.
Kod miševa kojima je davana voda obogaćena dvoprocentnim EGCG-om, dramatično se usporio razvoj dijabetesa tipa 1. Posle 16 nedelja među ovim miševima se pomenuti oblik šećerne bolesti pojavio u samo 25 odsto slučajeva, prema 67 odsto među miševima koji su pili običnu vodu.
Posle 22 nedelje, 45 odsto miševa kojima je davan EGCG obolelo je od dijabetesa, dok je među onima koji su pili običnu vodu obolelo 78 odsto jedinki.
Kod miševa koji su pili vodu sa antioksidantom EGCG je, takođe, konstatovano znatno ublažavanje i odlaganje Sjogrenovog sindroma, za koji, bar za sada, ne postoji pravi lek.
I dijabetes tipa 1 i pomenuti sindrom su autoimune bolesti, kod kojih imuni sistem organizma napada sopstveno tkivo kao da je strano telo.
Šu i njegove kolege su, takođe, otkrili da se ćelije pljuvačnih žlezda pod autoimunim napadom umnožavaju, ali da antioksidans EGCG usporava taj proces. Inače, takvo rapidno deljenje ćelija uočava se i kod psorijaze.
(Tanjug)