Brusnice su bogate vlaknima, vitaminom C, beta-karotenim, kalcijumom, magnezijumom i drugim važnim nutrijentima, a 100 grama svežih plodova ima samo 15 kalorija. Sušene brusnice na 100 grama imaju 60 kalorija.

Ovi lepi, rubin-crveni plodovi ublažavaju zapaljenske procese u organizmu, a nova istraživanja pokazuju da bi brusnice mogle da budu i dobra prevencija protiv rezistencije na antibiotike. Evo zašto bi trebalo da jedete brusnice:

Rešenje za rezistenciju na antibiotike

Nova studija naučnika sa MekGil univerziteta u Kanadi, proučavala je bakterije koje izazivaju infekcije urinarnog trakta, upalu pluća i gastroenteritis. Kada su bakterije tretirane antibioticima, tipično bi postajale otporne na njihovo delovanje. Ali, u ovom eksperimentu, naučnici su utvrdili da dodatak ekstrakta brusnice sprečava pojavu otpornosti na antibiotike.

Ekstrakt brusnice, ispostavilo se, ćelijski zid bakterija čini propusnijim za antibiotike, a istovremeno otežava bakterijama "izbacivanje" antibiotika. Ovo otkriće je značajno jer je prekomerna upotreba antibiotika, pre svega u uzgoju životinja za ishranu, dovela do otpornosti bakterija na antiobiotike, zbog čega se infekcije danas sve teže leče.

Imaju protivupalno dejstvo i krcate su antioksidantima

Kao i druge "bobice", brusnice su moćan izvor antioksidanata. Kad je o voću reč, one su po udelu antioksidanata na drugom mestu, odmah ispod borovnica (koje su "kraljice antioksidanata").

Brusnice su bogate i protivupalnim sastojcima. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno jedu brusnice imaju niži nivo C-reaktivnog proteina (CRP) u krvi, markera koji ukazuje na pojavu upalnih procesa u telu. Zapaljenski procesi u organizmu su poznati kao "okidač" za prevremeno starenje, hronične bolesti i kognitivno propadanje.

Podstiču cirkulaciju

Brusnice dokazano poboljšavaju fleksibilnost arterija. To znači da popravljaju cirkulaciju, što olakšava rad srca i pomaže u regulaciji povišenog krvnog pritiska. Bolja cirkulacija znači i da ćete imati više energije i bolje kognitivne funkcije.

Štite od bolesti

Postoje naučni dokazi da svež sok od brusncie čuva zdravlje srca, snižavajući LDL ("loš") holesterol, nivo triglicerida (masnoća) u krvi i ublažavajući insulinsku rezistenciju, piše portal Health.

Podrška sistemu organa za varenje

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje brusnica potpomaže razvoj dobrih bakterija u našim crevima, koje su, osim za dobro varenje, važne i za imunitet, ali i raspoloženje.

Popravljaju imunitet

Vitamin C kojim su brusnice bogate potpomaže imunitet i neophodan je za stvaranje kolagena, što znači da usporava starenje kože, ali i čuva zdravlje zglobova. Verovatno ste čuli da su brusnice i dobra prevencija urinarnih infekcija, i to je istina. "Pomažu" tako što sprečavaju bakterije da se zakače za zidove urinarnog trakta, a ta jedninjenja koja sadrže brusnice isto funkcionišu i u želucu, sprečavajući nastanak čira, kao i u ustima, gde su dobra prevencija bolesti desni.