Pržena hrana povećava rizik od koronarnih arterijskih bolesti, pokazalo je istraživanje.
Naučnici do sada nisu mogli da se usaglase u vezi sa tim da li pržena hrana zečepljuje arterija. Novo istraživanje u kojem je učestvovalo više od 150.000 volontera, pokazalo je da konzumiranje pržene hrane samo jednom nedeljno povećava rizik od koronarnih bolesti.
Rizik je sve veći što više pržene hrane jedete, upozoravaju naučnici. Oni objašnjavaju da se prilikom zagrevanja ulja oslobađaju aldehidi, hemikalije koje povećavaju pritisak u arterijama i koje snižavaju nivo dobrog holesterola.
Osim toga, pržena hrana najčešće je masna i puna kalorija. Zbog svega toga, vremenom arterije mogu da se začepe, što povećava rizik od infarkta.
Koronarna arterijska bolest je najčešća vrsta srčanih bolesti, a javlja se kada se oštete velike arterije koje su povezane sa srcem.
Prženje hrane takođe se povezuje sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesom tipa 2 i povišenim krvnim pritiskom.
Možda vredi da se malo potrudite i da hranu spremate na neke druge načine – zdravije je.
Zvezda od dominacije do problema u Pioniru: Trojkaška rapsodija, drama i pobeda u derbiju kola!
Hitno se oglasio Košarkaški savez Srbije: Otkriveno koliki je minus, objavljene finansije
Zvezdin trener podigao ton pred Barsu: "Neka bude bunkeraš Miloje opet opalio kontru!"
Legija traži da izađe na slobodu! Odslužio 20 godina zatvorske kazne zbog ubistva Zorana Đinđića
Vasilije Micić precrtan u NBA! Novi trener ga odmah otpisao, spakovani koferi za Evropu