Stručnjaci upozoravaju da samo 100 mililitara zaslađenih napitaka mogu da povećaju rizik od bolesti za čak 18 odsto, a pakovanja su uglavnom veća od 100 mililitara.

Ovi napici posebno povećavaju rizik obolevanja od raka dojke – za 22 odsto!

Tim francuskih istraživača veruje da šećer u tim pićima podstiče telo da skladišti više masti oko organa poput jetre i pankreasa, što povećava rizik od kancera.

Visok sadržaj šećera i aditivi koje sadrže najverovatniji su krivac, pokazalo je istraživanje.

U studiji je učesvovalo 101.257 odraslih ljudi, a njihova ishrana i konzumiranje ovih napitaka nadgledani su od strane stručnjaka u periodu od devet godina.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi, rezultati studije ukazuju na to da ograničavanje unosa zaslađenih napitaka može da doprinese smanjenju obolevanja od raka.

"Konzumacija zaslađenih napitaka značajno je povezana sa rizikom od raka", istakao je vodeći autor studije dr Bernar Sru iz francuskog Nacionalnog instituta za epidemiologiju.