Konzumiranje dve porcije sojinih proteina dnevno, onakvih kakvi se mogu naći u sojinom siru (tofu), sojinom mleku, ili sojinom brašnu može da snizi nivo holesterola u organiizmu za osam do devet procenata, pod uslovom da prilikom proizvodnje sirova soja nije kuvana.
Konzumiranje dve porcije sojinih proteina dnevno, onakvih kakvi se mogu naći u sojinom siru (tofu), sojinom mleku, ili sojinom brašnu može da snizi nivo holesterola u organiizmu za osam do devet procenata, pod uslovom da prilikom proizvodnje sirova soja nije kuvana.S druge strane - kolači, cerealije za doručak i hranljive štanglice obogaćene sojom, koji su pečeni na visokim temperaturama, neće imati takvo dejstvo, tvrdi Džejms Anderson s Univerziteta Kentaki.
Da bi se smanjio loš holesterola, tzv. "lipoprotein niske gustine" (koji može biti uzročnik raznih srčanih bolesti) potrebno je dva puta dnevno popiti po 340 ml sojinog mleka ili pojesti porciju od po 57 grama tofua.
Interesantno je da je ustanovljeno kako kuvanje samog tofua neće uništiti blagotvorne proteine u njemu zato što su oni stabilizovani tokom proizvodnog procesa.
Sojini proteini u ljudskom organizmu podstiču dejstvo izvesnih enzima koji razbijaju holesterol.
Anderson, tvrdi da nema potrebe uzimati više od navedenih porcija soje. Naime, njihovim dupliranjem postizž se dalje sniženje nivoa holesterola za samo jedan do dva odsto.
Takodje je važno da za optimalno dejstvo soja mora da se konzumira dva puta dnevno, a ne odjednom, isto kao i neki lekovi brzog dejstva koje treba uzimati više puta dnevno.
(Tanjug)