Osobe srednjih godina koje piju umerene količine kafe imaju znatno manji rizik obolevanja od Alchajmerove bolesti, tvrdi studija finskih i švedskih naučnika.
Osobe srednjih godina koje piju umerene količine kafe imaju znatno manji rizik obolevanja od Alchajmerove bolesti, tvrdi studija finskih i švedskih naučnika koja je objavljena u časopisu "Journal of Alzheimer's Disease".
Studija je pokazala da dnevno konzumiranje tri do pet šoljica kafe može redukovati izglede za razvoj tog oblika demencije za 65 odsto.
Naučnici Univerziteta u Kuopiju i njihove kolege sa Instituta Karolinska u Stokholmu, veruju da je dobijene nalaze moguće objasniti uticajem snažnih antioksidansa prisutnih u kafi.
Ranije studije su pokazale da antioksidansi mogu smanjiti rizik za razvoj Alchajmerove bolesti, kao i da kafa ima zaštitnu ulogu na nervni sistem.
Istraživanje je trajalo 20 godina uz učešće 1.409 ispitanika.
(Tanjug)
Studija je pokazala da dnevno konzumiranje tri do pet šoljica kafe može redukovati izglede za razvoj tog oblika demencije za 65 odsto.
Naučnici Univerziteta u Kuopiju i njihove kolege sa Instituta Karolinska u Stokholmu, veruju da je dobijene nalaze moguće objasniti uticajem snažnih antioksidansa prisutnih u kafi.
Ranije studije su pokazale da antioksidansi mogu smanjiti rizik za razvoj Alchajmerove bolesti, kao i da kafa ima zaštitnu ulogu na nervni sistem.
Istraživanje je trajalo 20 godina uz učešće 1.409 ispitanika.
(Tanjug)