Konzumiranje više od dosad preporučivanih pet porcija voća i povrća dnevno može da smanji rizik od moždanog udara, poručuje prof. Grejam Makgregor sa medicinske škole "Sent Džordž" pri Londonskom univerzitetu.
Konzumiranje više od dosad preporučivanih pet porcija voća i povrća dnevno može da smanji rizik od moždanog udara, poručuje prof. Grejam Makgregor sa medicinske škole "Sent Džordž" pri Londonskom univerzitetu.I dosad se verovalo da ove dve vrste hrane, koje spadaju u najzdravije, umanjuju rizik od šloga, koji je jedan od najvećih uzročika invaliditeta i smrti, izveštava Rojters.
Medjutim, Mekgregor i tim njegovih saradnika su po prvi put kvantitativno odredili odnos izmedju konzumiranja voća i povrća i šloga.
Osim toga, pokazalo se da je količina voća i povrća koju treba uzimati veća nego što se dosad preporučivalo kao optimalno.
Do takvih rezultata došlo se analizom osam studija, kojima je bilo obuhvaćeno čak 257.500 ljudi iz Japana, Evrope i SAD.
Pod porcijom voća podrazumeva se količina od 80 grama, a povrća količina od 77 grama. Zaključak britanskih stručnjaka je da oni koji jedu više od pet porcija voća i povrća dnevno imaju
26 odsto manji rizik da dožive moždani udar od osoba koje jedu manje od tri porcije.
U većini razvijenih zemalja prosek trošenja voća i povrća je izmedju tri i pet porcija dnevno.
Do moždanog udara dolazi zbog blokade arterije, što dovodi do krvarenja u, ili oko, mozga.
U svetu svake godine oko 17 miliona ljudi umre od kardiovaskularnih bolesti, naročito od srčanog i moždanog udara. Rizični faktori za ta oboljenja su pušenje, povećan holesterol, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti.
Voće i povrće su puni za zdravlje korisnih sastojaka kao što su vitamin C, betakaroten, kalijum, biljni proteini i vlaknaste
materije. Britanski istraživači veruju da je kalijum (koji,
izmedju ostalog, utiče i na snižavanje krvnog pritiska) najvažniji u sprečavanju šloga.
"Kad čovek poveća konzumiranje voća i povrća sa tri na pet porcija dnevno, povećava i unos kalijuma za oko 50 odsto", ističe Makgregor.
Dobre strane voća i povrća, po njemu, su i što su oni relativno siromašni kalorijama, sadrže vrlo malo masti, a bogati su antioksidantima, koji takodje mogu da imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje.
(Tanjug)