
Konzumiranje više od dosad preporučivanih pet porcija voća i povrća dnevno može da smanji rizik od moždanog udara, poručuje prof. Grejam Makgregor sa medicinske škole "Sent Džordž" pri Londonskom univerzitetu.
I dosad se verovalo da ove dve vrste hrane, koje spadaju u najzdravije, umanjuju rizik od šloga, koji je jedan od najvećih uzročika invaliditeta i smrti, izveštava Rojters.
Medjutim, Mekgregor i tim njegovih saradnika su po prvi put kvantitativno odredili odnos izmedju konzumiranja voća i povrća i šloga.
Osim toga, pokazalo se da je količina voća i povrća koju treba uzimati veća nego što se dosad preporučivalo kao optimalno.
Do takvih rezultata došlo se analizom osam studija, kojima je bilo obuhvaćeno čak 257.500 ljudi iz Japana, Evrope i SAD.
Pod porcijom voća podrazumeva se količina od 80 grama, a povrća količina od 77 grama. Zaključak britanskih stručnjaka je da oni koji jedu više od pet porcija voća i povrća dnevno imaju
26 odsto manji rizik da dožive moždani udar od osoba koje jedu manje od tri porcije.
U većini razvijenih zemalja prosek trošenja voća i povrća je izmedju tri i pet porcija dnevno.
Do moždanog udara dolazi zbog blokade arterije, što dovodi do krvarenja u, ili oko, mozga.
U svetu svake godine oko 17 miliona ljudi umre od kardiovaskularnih bolesti, naročito od srčanog i moždanog udara. Rizični faktori za ta oboljenja su pušenje, povećan holesterol, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti.
Voće i povrće su puni za zdravlje korisnih sastojaka kao što su vitamin C, betakaroten, kalijum, biljni proteini i vlaknaste
materije. Britanski istraživači veruju da je kalijum (koji,
izmedju ostalog, utiče i na snižavanje krvnog pritiska) najvažniji u sprečavanju šloga.
"Kad čovek poveća konzumiranje voća i povrća sa tri na pet porcija dnevno, povećava i unos kalijuma za oko 50 odsto", ističe Makgregor.
Dobre strane voća i povrća, po njemu, su i što su oni relativno siromašni kalorijama, sadrže vrlo malo masti, a bogati su antioksidantima, koji takodje mogu da imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje.
(Tanjug)
I dosad se verovalo da ove dve vrste hrane, koje spadaju u najzdravije, umanjuju rizik od šloga, koji je jedan od najvećih uzročika invaliditeta i smrti, izveštava Rojters.
Medjutim, Mekgregor i tim njegovih saradnika su po prvi put kvantitativno odredili odnos izmedju konzumiranja voća i povrća i šloga.
Osim toga, pokazalo se da je količina voća i povrća koju treba uzimati veća nego što se dosad preporučivalo kao optimalno.
Do takvih rezultata došlo se analizom osam studija, kojima je bilo obuhvaćeno čak 257.500 ljudi iz Japana, Evrope i SAD.
Pod porcijom voća podrazumeva se količina od 80 grama, a povrća količina od 77 grama. Zaključak britanskih stručnjaka je da oni koji jedu više od pet porcija voća i povrća dnevno imaju
26 odsto manji rizik da dožive moždani udar od osoba koje jedu manje od tri porcije.
U većini razvijenih zemalja prosek trošenja voća i povrća je izmedju tri i pet porcija dnevno.
Do moždanog udara dolazi zbog blokade arterije, što dovodi do krvarenja u, ili oko, mozga.
U svetu svake godine oko 17 miliona ljudi umre od kardiovaskularnih bolesti, naročito od srčanog i moždanog udara. Rizični faktori za ta oboljenja su pušenje, povećan holesterol, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti.
Voće i povrće su puni za zdravlje korisnih sastojaka kao što su vitamin C, betakaroten, kalijum, biljni proteini i vlaknaste
materije. Britanski istraživači veruju da je kalijum (koji,
izmedju ostalog, utiče i na snižavanje krvnog pritiska) najvažniji u sprečavanju šloga.
"Kad čovek poveća konzumiranje voća i povrća sa tri na pet porcija dnevno, povećava i unos kalijuma za oko 50 odsto", ističe Makgregor.
Dobre strane voća i povrća, po njemu, su i što su oni relativno siromašni kalorijama, sadrže vrlo malo masti, a bogati su antioksidantima, koji takodje mogu da imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.