Mlečni proizvodi sa manjim postotkom masnoća pozitivno utiču na krvni pritisak kod starijih osoba...
Mlečni proizvodi sa manjim postotkom masnoća pozitivno utiču na krvni pritisak kod starijih osoba, tvrdi se u novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu British Journal of Nutrition.
U istraživanju je učestvovalo 2.290 volontera s visokim rizikom obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, od čega je 1.845 ispitanika imalo visoki krvni pritisak, a prehrambene navike su utvrđene putem upitnika učestalosti unosa hrane.
Zdravstveno stanje ispitanika, uključujući i krvni pritisak je praćeno u periodu od godinu dana.
Pokazalo se da ispitanici koji unose najviše niskomasnih mlečnih proizvoda, prosečno 631 gram dnevno, imaju značajno niži i sistolni i dijastolni krvni pritisak u poređenju sa ispitanicima koji su imali najniži unos mlečnih proizvoda - prosečno 3,1 gram dnevno.
U skladu s tim, žene koje piju više nemasnog mleka i imaju veći unos kalcijuma preko hrane, a ne iz dodataka ishrani imaju manji rizik od razvoja hipertenzije.
To su rezultati Harvardske studije koja opisuje istraživanje u kojem je učestvovalo više od 30.000 žena.
Unos dve šoljice nemasnog mleka dnevno rezultirao je smanjenjem rizika od hipertenzije za deset odsto, dok ista povezanost nije utvrđena kod konzumiranja punomasnog mleka ili uzimanja kalcijuma u obliku suplemenata.
(Tanjug)
U istraživanju je učestvovalo 2.290 volontera s visokim rizikom obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, od čega je 1.845 ispitanika imalo visoki krvni pritisak, a prehrambene navike su utvrđene putem upitnika učestalosti unosa hrane.
Zdravstveno stanje ispitanika, uključujući i krvni pritisak je praćeno u periodu od godinu dana.
Pokazalo se da ispitanici koji unose najviše niskomasnih mlečnih proizvoda, prosečno 631 gram dnevno, imaju značajno niži i sistolni i dijastolni krvni pritisak u poređenju sa ispitanicima koji su imali najniži unos mlečnih proizvoda - prosečno 3,1 gram dnevno.
U skladu s tim, žene koje piju više nemasnog mleka i imaju veći unos kalcijuma preko hrane, a ne iz dodataka ishrani imaju manji rizik od razvoja hipertenzije.
To su rezultati Harvardske studije koja opisuje istraživanje u kojem je učestvovalo više od 30.000 žena.
Unos dve šoljice nemasnog mleka dnevno rezultirao je smanjenjem rizika od hipertenzije za deset odsto, dok ista povezanost nije utvrđena kod konzumiranja punomasnog mleka ili uzimanja kalcijuma u obliku suplemenata.
(Tanjug)